2013-08-28 17:24:20• hírek • Kocsis Zoltán

Három új, nyomógombos közlekedési lámpát üzemelnek be Szatmárnémetiben

Három új, nyomógombos közlekedési lámpát üzemel be a következő hetekben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, döntött szerdán a kivételesen Dorel Coica által vezetett Közlekedési Bizottság. A testület továbbá megtiltotta a gyalogos közlekedést a Kazinczy (Stefan Cel Mare) és Vörösmarty (Marsilia) utcák sarkán (alig-alig) álló ház mellett.

„A Károlyi úton ennél a gyalogosátjárónál évente történik két-három súlyos baleset, ezért javasoltam a bizottságnak, hogy állítsunk oda egy nyomógombos közlekedési lámpát", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Maskulik Csaba bizottsági tag, a városi tanács RMDSZ-es frakciójának elnöke. „Ekkor jött a javaslat, hogy állítsunk egyet a Martirilor Deportati utcán a Nagypiac és az egykori nyomda épülete közé valamint a Hegyi (Octavian Goga) uton, a Billa szupermarket közelében", tette hozzá Maskulik.

A lámpák felállításához nincs szükség a városi tanács jóváhagyására, és remélhetőleg 2-3 héten belül elintézi a polgármesteri hivatal, mondja a frakcióelnök.

Maskulik augusztus elején írásos beadvánnyal fordult a polgármesteri hivatalhoz a Kazinczy (Stefan Cel Mare) és Vörösmarty (Marsilia) utcák sarkán álló épület kapcsán is. Az köznyelv által találóan csak „kitámasztott háznak" nevezett épület falait támasztó fa gerendák ugyanis olyannyira elkorhadtak az évek során, hogy már-már életveszélyessé vált az építmény közvetlen közelében tartózkodni. Mivel a lakók és a polgármesteri hivatal pere továbbra is folyamatban van, az ideális megoldást az oszlopok cseréje jelentené. Szakemberek ugyanakkor nem vállalták, hogy lebontsák a mostaniakat, félő ugyanis, hogy összedől a ház.

Ezért a város vezetői a napokban fémkorlátot helyeztek ki a ház elé, amivel megakadályozták, hogy a gyalogosok a falak közelében járjanak el. Csakhogy ezzel az úttestre szorították őket. Ezért a Közlekedési Bizottság úgy döntött, a ház előtt megtiltják a gyalogosközlekedést, a Vörösmarty és a Zárda (Ceahlaului) utcák sarkai között pedig gyalogosátjárót hoznak létre, hogy az emberek átmehessenek a Kazinczy utca másik oldalára.

Butka Gergellyel közösen Maskuliknak egy harmadik javaslata is volt, méghozzá a Burgya-sarok kapcsán, ahol a Károlyi út irányából jövők gyakran letérnek jobbra, majd átvágnak a kicsi parkolón és úgy sorolnak be a Szatmárzsadányi út és a Hegyi út sarkán található lámpához. Javaslatuk szerint cölöpökkel el kellene határolni a parkolót és meg kellene tiltani, hogy a Károlyi út irányából be tudjanak oda hajtani. Mivel azonban az OMV jelezte, be kívánja zárni a Burgya-sarkon lévő benzinkutat, az úgy felszabadult hely rendeltetése pedig egyelőre ismeretlen, így annak tisztázásáig ennek a pontnak a megvitatását elhalasztották.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: