2017-01-30 13:58:24• hírek • Kocsis Zoltán

Az elhurcoltakra emlékeztek - lassan elfogynak az emlékezők

A kollektív bűnösség jegyében a második világháború végén csak Szatmár megyéből mintegy 5000 svábot deportáltak az oroszországi munkatáborokba. Ahol nem jött ki az előre megszabott szám, ott magyarokat és románokat is vittek. Miközben magyarok és svábok ezrével szenvedtek fogolytáborokban is. Íme egy ok, miért is esett vissza a demográfiai növekedés....

„Azért fontos emlékeznünk, hogy tanuljunk a múlt hibáiból és azokat ne kövessük el ismét", jelentette ki vasárnap Kaplonyban Nm.Ft. Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök a deportáltak emlékmiséjén. Abban a Kaplonyban, ahonnan 350 embert hurcoltak el 1945. január 3-án. Nem tévedett tehát a püspök, amikor azt mondta: nem volt család, amely ne imádkozott volna valamilyen szerette hazatéréséért.

Sokan, nagyon sokan pusztultak el több ezer kilométerre hazájuktól az embertelen körülmények jellemezte munkatáborokban. Példamutató munkájukkal, komolyságukkal, töretlen hitükkel azonban sokak szimpátiáját kiváltották, minek következtében az egyszerű orosz ember sokszor igyekezett segíteni nekik, kínjaikon csökkenteni. Több évnyi kényszermunka sokukat nem törte meg, hitük, szívük és lelkük pedig hazahozta őket. A vasárnapi megemlékezésen három túlélő, Kind Jusztina, Szilágyi Mária és Czizmár Antal is részt vett - legfiatalabbjuk is 90 éves már.

A Német Demokrata Fórum rotációs alapon szervezi meg évről évre a megemlékezést, idén Kaplonyban, a ferences szerzetesek templomában, a Szent Antal-templomban gyűltek össze az emlékezők. Nm.Ft. Schönberger Jenő ünnepi miséjét követően a templomkertben lévő műemléket koszorúzták meg a jelenlévők a fúvósok zenei kíséretében.

Ezt követően a kultúrotthonban szeretetvendégség és kultúrprogram várta az emlékezőket. Őket köszöntötte többek között Radu Bud kormánybiztos, Johann Forstenheizler, az NDF megyei és regionális szervezetének tiszteletbeli elnöke, míg Johann Leitner megyei NDF-elnök a deportáltak egyesülete elnökének írásos üzenetét olvasta fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: