2009-06-15 14:56:33• hírek • Parajdi Andrea

Az elhurcoltakra emlékeztek

Az 1944-ben elhurcolt zsidók emlékére szervezett ünnepséget a Szatmár Megyei Zsidó Hitközség, amelyre az izraeli nagykövet David Oren is városunkba érkezett.

Hatvannégy éve annak, hogy Szatmár megyéből május 19 és június 1 között, mindössze két hét alatt, 18 863 zsidót deportáltak a koncentrációs táborokba: elhurcolták az akkor körülbelül 13 ezer fő körüli szatmárnémeti zsidóságot. Az embereket hat szállítmánnyal vitték a lágerekbe, elsöprő többségük pedig sosem tért haza. Az ötvenes években végzett felmérések szerint alig 3500 fő körüli volt Szatmár megye teljes zsidósága, manapság pedig a számuk elenyésző, hiszen a legtöbben rövidesen kivándoroltak Amerikába, vagy Izraelbe.

A Szatmár Megyei Hitközség minden évben megemlékezik a nehéz sorsú hittársakról, akiknek emlékét egyébként a szatmárnémeti ortodox zsidó temető Holokauszt-emlékkápolnája őrzi.

Június 15-én, hétfőn a Zsinagógában szerveztek ünnepséget, ahol a megyei és városi elöljárók, illetve az Izraeli nagykövet David Oren is jelen voltak. Az ünnepi beszédek elhangzását követően Fátyol Rudolf hegedű-, és Duffek Mihály zongoraművészek lepték meg a közönséget egy rövid alkalomhoz illő előadással. A Zsinagóga előtt álló emléktábla megkoszorúzásával zárták az emlékünnepséget.


A Zsinagóga előtt álló emléktábla megkoszorúzásával zárták az emlékünnepséget
Az 1944-ben elhurcolt zsidók emlékére szervezett ünnepséget a Szatmár Megyei Zsidó Hitközség



A Zsinagóga előtt álló emléktábla megkoszorúzásával zárták az emlékünnepséget.
A Zsinagóga előtt álló emléktábla megkoszorúzásával zárták az emlékünnepséget


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: