2011-03-18 08:58:09• hírek • Matos Lajos/MTI

Egészségturmix: Az elhízás veszélyes!

Megcáfolva a korábbi megfigyeléseket, egy új vizsgálat bebizonyította, hogy az elhízás akár "alma-" (hasi), akár "körtealakú" (csípőtáji), mindenképpen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Noha évtizedeken át hitték, hogy a hasi elhízás veszélyesebb, az ERFC-vizsgálat - amelyet 220 szakorvos végzett el 17 országban - eredményei alapján nem bizonyosodott be, hogy egészségesebb volna a "körtére" hízott szervezet. Köztudomású, hogy a túlsúly a szív- és érbetegségek, valamint a cukorbetegség és más betegségek egyik kockázati tényezője. Mivel korábban a szívroham főként férfiak haláláért volt felelős, ezért a statisztikai összefüggés azt sugallta, hogy az almatípusú elhízás fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelent. Mára a statisztika kiegyenlítődött, sőt Európában több nő hal meg infarktusban és agyi érkatasztrófa következtében, mint férfi.

A brit Lancet című folyóiratban megjelent tanulmányhoz 221 934 személy adatait elemezték. A csoport 58 százaléka élt Európában, 33 százaléka az Egyesült Államokban, a többiek Ausztráliában, illetve Japánban. Kiszámolták a résztvevők testtömeg-indexét (TTI - a kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével). Ennek optimális értéke 19-25 közötti, a 25-30-as index súlytöbbletet, a 30 fölötti érték elhízást jelent. Az új vizsgálat eredményei azt bizonyították, hogy nincs értékelhető különbség az "alma-" vagy a "körtetípusú" között: a kövérség minden formában árt az egészségnek.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


Akár alma, akár körte, a kövérség minden formában árt az egészségnek

Akár alma, akár körte, a kövérség minden formában árt az egészségnek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: