2009-08-06 14:48:02• hírek • Gozner Gertrud

Az élet szépségét hirdetik

Csütörtök délelőtt 11 órakor a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal galériájában nyílt meg az Alkotóház Képzőművészek Szövetségének legújabb kiállítása.

A nagyszabású tárlaton kerültek bemutatásra az egyesület tagjainak a hadadi és monói alkotótáborban készült munkái. Összesen 103 alkotást tekinthet meg szeptember 4.-ig a szatmári közönség.

Kurta-Tőtös Szabolcs lelkipásztor a hadadi házigazdák, a Dégenfeld Alapítvány nevében köszöntötte a megnyitó közönséget. Kurta-Tőtös elmondása szerint először furcsán méregették egymást a művészekkel, de nagyon hamar megbarátkoztak egymással, és sokat beszélgettek és jókat nevettek a tábor egész ideje alatt.

Megtanították minket művész szemmel nézni a tájat - magyarázta a lelkipásztor. A hadadi tábor teljes hangulata átjön ezeken a képeken, derű és szépség látható rajtuk, mert mind a papok, mind a képzőművészek az élet szépségeit hirdetik Jó volt vendégül látni őket - fogalmazta meg végezetül az alapítvány munkatársa.

Az egyesület elnöke, Gergely Csaba kifejtette, szeretnék ha a hadadi Dégenfeld-kastély alaptáborrá válna az elkövetkezőkben az alkotóház képzőművészeinek számára. A művészek ihletettségét jelzi, hogy a két tábor során több mint 300 munka született. Dr. Enyedi István, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ részéről sorra vette és külön méltatta mindegyik művész alkotásait.

Gergely Csabától ugyanakkor megtudtuk, hogy elmarad a péntektől meghirdettet túrterebesi alkotóbor. A település polgármestere sajnálattal közölte, hogy nem sikerült szponzorokat találni a rendezvénynek, és a helyi költségvetés nem enged meg egy ekkora mértékű finanszírozást - magyarázta az egyesület elnöke. A tábort eredetileg hagyományteremtő céllal szervezte volna meg a helyi önkormányzat a Szatmár Megyei Alkotóházzal való együttműködés keretében. Ennek keretén belül 17 képzőművész szállást és teljes ellátást kapott volna a polgármesteri hivataltól.


Dr. Enyedi István, Kurta-Tőtös Szabolcs, Gergely Csaba és Tillinger István a megnyitón.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: