2016-12-28 16:00:30• hírek • Szatmár.ro

Az egykori pártkantinba költözhetnek a megye értékes, régi könyvei

A Szatmár Megyei Tanács hosszú pereskedés után jutott hozzá a megyei múzeum szomszédságában található épülethez, amelyben egykoron a pártkantin, jelenleg egy étterem működik. Pataki Csaba megyei tanácselnöknek komoly tervei vannak az ingatlannal.

Szerdán tartotta az utolsó rendes havi ülését a megyei tanács, melyen Adrian Stef egykori tanácselnök szegezte a kérdést Pataki Csabának: milyen tervei vannak az intézménynek az egykori pártkantin épületével?

Az épületet az idei évben kapta meg hosszas pereskedést követően a Szatmár Megyei Tanács. Az Árpád (Vasile Lucaciu) utcai ingatlanban, mely a Szatmár Megyei Múzeum szomszédságában található, a kommunizmus idején pártkantin, később étterem működött és működik a mai napig. Az épület hasznosítása kapcsán pedig több ötlet is napvilágot látott, egyesek abban hoznák létre a Kommunizmus Múzeumát, mások a Szatmári Művészeti Iskolát költöztetnék oda.

Pataki Csaba szerint először statikailag kell megvizsgálni az épületet, szakértők kell választ adjanak arra, hogy mennyire terhelhető a struktúra. A megyei tanácselnök szerint ha megfelel az elvárásoknak, oda költözhet a Szatmár Megyei Múzeum régi és értékes könyvekkel foglalkozó osztálya - na meg rengeteg kötet ezekből. A megyei múzeum könyvtárával is összeköttetésben állhatna az archívum, a két épület között könnyen ki lehetne alakítani egy közvetlen átjárót.

A megyei tanácselnök azt is elmondta, hogy mivel az épület háromszintes, az egyik szint hatalmas terében a Szatmár Megyei Tanács egy saját előadótermet is létrehozhat. "Nem ártana, ha a megyei tanácsnak is lenne egy ilyen, saját terme" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: