2014-06-24 02:00:31• hírek • MTI

Mexikó nyerte a ki-ki meccset, Brazília lett a csoportelső

Mexikó válogatottja 3-1-re legyőzte a horvát csapatot a brazíliai labdarúgó-világbajnokság A csoportjának harmadik fordulójában, így bejutott a nyolcaddöntőbe. Szintén továbbjutott, méghozzá csoportelsőként, a házigazda Brazília, amely 4-1-re győzte le Kamerunt.

A horvátok annak megfelelően kezdték nagy lendülettel a meccset, hogy - a brazilok papírforma győzelmét feltételezve - nekik csak a győzelem ért továbbjutást, míg Mexikó számára a döntetlen is elég volt a nyolcaddöntőbe kerüléshez. Ugyanakkor hiába játszott fölényben az európai csapat, helyzetekig nemigen jutott, sőt a szélvészgyors mexikói játékosok komoly gondokat okoztak az ellentámadásokkal, egy ízben csak a keresztléc mentette meg Pletikosát a góltól. Az "intő jel" hatására kissé óvatosabb lett a horvát válogatott, védekezése is stabilabbá vált, így a szünetig nem született gól.

A második félidőben ahogy múlt az idő, úgy egyre inkább a mexikóiak kerültek fölénybe annak ellenére is, hogy számukra kedvező volt az eredmény. Sorra vezették a veszélyes támadásaikat, egyszer 11-est kellett volna kapniuk kezezés miatt, de a bíró nem vette észre. A hajrára aztán teljesen felőrölte a fáradni látszó riválisát a közép-amerikai együttes: Marquez fejesgólja után összeomlottak a horvátok és alig tíz perc alatt újabb két gólt kaptak. Előbb egy gyors ellenakció végén a jobb oldalon felfutó Peralta passzolt a bal szélen érkező Guardadóhoz, aki kilőtte a jobb felsőt, majd Guardado ívelt középre szögletből, Márquez megcsúsztatta a labdát, amelyet végül Hernandez két méterről fejelt a kapuba.

A hajrában ugyan megszerezte becsületgólját a horvát csapat - Rakitic sarokkal készítette le lövésre a labdát Perisicnek, aki 10 méterről, kissé éles szögből a bal alsó sarokba lőtt-, de ez a lényegen már nem változtatott: Mexikó továbbjutott, Horvátország kiesett.

A brazilok 100. vb-meccsén nagyon bekezdtek a Neymárék, de pár perc elteltével a magára találó kameruni csapatnak is akadtak helyzetei. Az első pontos támadásából mégis a hazai szurkolók által fergetegesen buzdított brazil válogatott szerzett gólt Neymar elegáns mozdulata nyomán. Ez volt a világbajnokság 100. találata. Nem roppantak azonban össze a kameruniak, továbbra is veszélyesen támadtak, ennek pedig szűk tíz percen belül meg is lett az eredménye, amikor Nyom cselezgetett a brazil 16-os bal oldalán, majd középre lőtte a labdát, Matip üresen maradt, így senkitől sem zavartatva passzolt a kapuba . Hátul bizonytalannak tűntek a brazilok, de elöl a góllövőlista élére ugró Neymar tarthatatlan volt, neki köszönhetően vonultak a hazaiak előnnyel pihenőre.

Közvetlenül a szünet után nagy tempót diktáltak a brazilok, nyomást gyakoroltak a kameruni kapura, s hamar növelték előnyüket. Egymást követő brazil próbálkozások után David Luiz balról ívelt középre, Fred közelről fejelt a kapuba. Ezután viszont egy darabig inkább a mezőnyben folyt a játék, a kameruniak nem tudtak, a brazilok pedig már nem annyira akartak támadni. Végül egy "brazilos" támadásból mégis született egy újabb hazai gól: rövidpasszos támadás végén Oscartól kapta vissza a labdát Fernandinho, aki jobbal a bal alsó sarokba pöckölt. Ezzel biztossá vált a hazaiak csoportgyőzelme, aki csak jobb gólkülönbséggel előzték meg Mexikót.

Mexikó vasárnap a legutóbb döntős Hollandiával találkozik a negyeddöntőbe jutásért, míg Brazília szombaton Chilével csap össze.

A csoport, 3. forduló:
Mexikó-Horvátország 3-1 (0-0)
gólszerzők:
Marquez (72.), Guardado (75.), Hernandez (82.), illetve Perisic (87.)
Mexikó: Guillermo Ochoa - Paul Aguilar, Francisco Rodriguez, Rafael Marquez, Hector Moreno, Miguel Layun - Hector Herrera, Jose Juan Vazquez, Andres Guardado (Marco Fabian, 84.) - Giovani Dos Santos (Javier Hernandez, 62.), Oribe Peralta (Carlos Pena, 79.)
Horvátország: Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko (Mateo Kovacic, 58.) - Danijel Pranjic (Nikica Jelavic, 74.), Ivan Rakitic - Ivan Perisic, Luka Modric, Ivica Olic (Ante Rebic, 69.) - Mario Mandzukic

Brazília-Kamerun 4-1 (2-1)
gólszerzők:
Neymar (17., 35.), Fred (49.), Fernandinho (84.), illetve Matip (26.)
Brazília: Julio Cesar - Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho (Fernandinho, a szünetben), Luiz Gustavo, Oscar - Hulk (Ramires, 63.), Fred, Neymar    (Willian, 71.)
Kamerun: Charles Itandje - Allan Nyom, Nicholas Nkoulou, Joel Matip, Henri Bedimo - Stephane Mbia, Landry Nguemo, Enoh Eyong - Eric Choupo-Moting (Jean Makoun, 81.), Vincent Aboubakar (Pierre Webo, 72.), Benjamin Moukandjo (Edgar Salli, 58.)
A csoport végeredménye: 1. Brazília 7 pont, 2. Mexikó 7p., 3. Horvátország 3p., 4. Kamerun 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: