2010-07-08 15:14:18• hírek • Szatmar.ro

Az egyik alprefektusnak mennie kell!

A miniszterelnök kijelentésére - miszerint csökkenteni fogják az államtitkárok számát, ugyanakkor a megyénkénti két-két alprefektusból is leépítenek egyet-egyet -, az egész sajtó felkapta a fejét.

Több intézkedést is véghezvittek már az országban a gazdasági helyzet javítása érdekében, amelyekkel a lakosság nem értett egyet, azonban most egy olyan megszorításról beszélhetünk, amit a többség pozitívnak lát. Úgy gondolhatjuk, most elérkezett az ideje, hogy „megszabaduljunk a sok aktatologatótól", hiszen a jelenlegi 50 államtitkárból a megszorítás után 32 marad székében. Ez az intézkedés csupán a belügy-, a külügy- és a pénzügyminisztériumot nem érinti.

Az alprefektusoknak szintén számadást kell tenniük eddigi tevékenységükről, hiszen ennek alapján döntik majd el, ki is az a személy, aki marad és ki az, akinek távoznia kell. Megyénkben elméletileg egyszerű lenne a döntés, hiszen a nemrégiben alprefektussá választott Samuel Tantasnak még nem volt alkalma bizonyítani rátermettségét. Így elég egyszerűnek és logikusnak tűnne az a döntés, ha Pataki Csaba alprefektus maradna és a nemrég kinevezett Tantas távozna, azonban mindenki tisztában van vele, hogy a politikában nem ilyen elvek alapján történnek a változtatások.

Arra is lehetne hivatkozni, hogy Szatmár megye egyharmada magyar nemzetiségű, így természetesen elvárható, hogy valaki minket is képviseljen, azonban arra is rájöhettünk már, hogy a román állam vezetőit teljesen hidegen hagyják a magyarság óhajai. Marad tehát a kérdés, mi alapján dönti majd el a kormány a jövő heti ülésig, melyik megyéből melyik alprefektus marad?

Portálunk megkereste Pataki Csabát, aki elmondta, egyelőre csak annyit tud, hogy a tervek szerint Bukarestet kivéve kettőről egyre csökkentik a szóban forgó titulusok számát. Közölte továbbá, hogy ezzel a döntéssel egyet is ért, hiszen szerinte is működőképes volt a néhány évvel ezelőttig gyakorlott - egy prefektus és egy alprefektus - felépítés.
A döntést Bukarestben hozzák majd meg, így valószínűleg koalíciós tárgyalások fogják megelőzni a végleges döntést.

A pénteken tartandó RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén minden bizonnyal terítékre kerül majd ez a téma is.


A kormány jövő heti ülésén fogadják el az új organigrammát
A kormány jövő heti ülésén fogadják el az új organigrammát


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: