2013-03-01 16:46:12• hírek • Szatmár.ro

Az egyházmegye imádkozik a pápáért

XVI. Benedek pápáért adott hálát és az új pápáért imádkozott csütörtök esti szentmiséjében Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök.

A Szentatya lemondásának napján, péteri székből való távozása előtt négy órával gyűltek össze a hívek a szatmárnémeti Székesegyházban, hogy egyórás szentségimádásban, majd szentmisében adjanak hálát a XVI. Benedek pápa közel nyolc éves szolgálatáért. Az egész világot megható esemény, a Szatmári Egyházmegyében is érzelmeket hozott felszínre, melyeket a szentmise is segített az Istennel való beszélgetésben oldani, a Mindenható felé közvetíteni.

Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, a paptestvéreivel bemutatott áldozat elején a kegyelmekre tekintett: "A Jóistennek köszönjük meg azokat a kegyelmeket, amelyeket XVI. Benedek pápánk által juttatott egyházunknak, egyházmegyénknek. Itt különösen gondolok arra, hogy Szentatyánk volt az, aki vértanú püspökünket a boldogok közé iktatta, és nekünk, mint példaképet, megerősítőt adta. XVI. Benedek pápa az, aki egy bátor lépéssel azt mondja, Isten kezébe tette életét, most pedig Isten kezébe teszi a döntését, miszerint visszalép az Egyház kormányzásától. De az imádsággal továbbra is velünk marad, mindenkiért imádkozik. Ott marad azon a kereszten, amelyet elfogadott, amikor igent mondott a bíboros-testület választására. Tőlünk csak annyit kér, imádkozzunk érte.

A Jóisten kegyelme kísérje továbbra is Szentatyánkat, de ugyanúgy Egyházunkat, amely most egy rövid időre a legfőbb pásztor nélkül marad, de nem Krisztus nélkül! Imádkozzunk ugyanakkor azért, hogy a következő Szentatya is Krisztus látható jele legyen a világban. Annak a Krisztusnak, akit testvérei nagyon sokszor nem értettek meg, és ma sem értenek meg. Annak a Krisztusnak, akinek nagyon sokszor ellentmondtak, és ma is ellentmondanak. Aki Isten Fia volt, és az is marad örökké."

Szentbeszédében, Schönberger Jenő püspök emlékezett személyes találkozásaira a pápával: "Eszembe jutnak azok a találkozások, amelyeket életemben mindig, mint egy-egy kegyelmi pillanatot éltem meg. Minden alkalommal egy olyan Szentatya tekintett rám, aki érdeklődött afelől, amit mondok, érdekelték a hívek, akiknek az üzenetét vittem, és mindig megköszönte, illetve áldását küldte egyházmegyénk papjainak, szerzeteseinek, mindenkinek."

Nm. Ft. Schönberger Jenő arra kérte híveit, továbbra is imádkozzanak XVI. Benedek pápáért: "Azt hiszem, ez a legnagyobb ajándék, amit adhatunk azoknak a testvéreinknek, akiket szeretünk, azoknak az elöljáróinknak, akiknek sokat köszönhetünk. De legyen ez az ajándék a Szatmári Egyházmegye részéről is a Szentatyának. Annál is inkább, mert Ő is megígérte, hogy imádságában fog hordozni mindannyiunkat."

A szentmise végén, a püspök a leendő pápáért való imára is buzdított. Elmondta, amíg az új pápát meg nem választják, addig minden szentmise végén elmondják a fohászt, Isten kegyelmeit kérve az új Szentatyáért. Ez már csütörtök este is elhangzott a záró áldás előtt:

"Isten, ki örök pásztorként folytonos gondviseléseddel kormányozod nyájadat: mérhetetlen irgalmadban adj olyan főpásztort Egyházadnak, aki előtted szentsége miatt kedves lesz, nekünk pedig fogyhatatlan gondoskodással javunkra válik. Adj nekünk olyan főpásztort, aki népedet erényével oktatja, és a hívek szívét evangéliumod igazságával alakítja. Krisztus, a mi Urunk által."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: