2014-05-08 09:51:58• hírek • MTI

Az egyházi oktatás állami finanszírozását sürgetik a katolikus püspökök

A romániai egyházi oktatás állami finanszírozását sürgeti a katolikus püspöki konferencia, amely nyílt levélben fordult az oktatási miniszterhez.


A tanácskozás után a romániai katolikus püspökök nyílt levélben kérték Remus Pricopie oktatási minisztert, hogy az általa vezetett szaktárca mielőbb alkalmazza maradéktalanul a 2011 óta hatályban lévő oktatási törvényt, ugyanis jelenleg az állam csak az állami oktatást finanszírozza, az egyházi iskolákban tanuló diákok nem kapnak támogatást, noha a törvény szerint mind az állami, mind az egyházi oktatást finanszíroznia kell az államnak.

A katolikus püspökök azt nehezményezik, hogy nem alkalmazzák a törvény 101-es cikkelyének 2-es bekezdését, amely szerint az állam valamennyi óvodás és iskolás gyerek után fejpénzt fizet.

A törvény 102-es cikkelyének első bekezdése leszögezi, hogy az állami, az egyházi és a magánoktatást egyaránt tandíjakból, közpénzből és egyéb forrásokból finanszírozzák.

A püspöki konferencia tagjai a nyílt levélben ennek a két cikkelynek az alkalmazását kérik, mert jelenleg csak az állami oktatás részesül finanszírozásban. "Kérjük, hogy az oktatási törvény szóban forgó cikkelyeit haladék nélkül alkalmazzák az egyházi és a magánoktatásra is" - olvasható a nyílt levélben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: