2012-03-26 08:51:35• hírek • Baranyi László, MTI

Basescu a nukleáris biztonságról

Több ezer tonna erősen radioaktív hulladék van magánkézben a világ 25 országában, meg kell akadályozni, hogy ez a veszélyes anyag terroristák kezére jusson - jelentette ki Traian Basescu román államfő Bukarestben vasárnap, mielőtt a szöuli atombiztonsági csúcsértekezletre indult.

"A szöuli csúcstalálkozó a megfelelő válasz a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető provokációkra olyan körülmények között, amikor a nemzetek biztonságát egyaránt fenyegetik katonai és civil nukleáris kockázatok" - mondta a román államfő rendkívüli sajtóértekezletén.

Basescu kifejtette: nemcsak az atomfegyver bevetésével, illetve kifejlesztésével kapcsolatos észak-koreai és iráni fenyegetésekre kell a nemzetközi közösségnek megfelelő választ találnia, hanem azt is meg kell akadályoznia, hogy terroristák kezére kerüljön az atomfegyverek létrehozására is használható, 25 országban felhalmozott radioaktív hulladék.
A román elnök szerint az is fontos, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát az atomenergiában, amihez magas szintű és mindenkire érvényes biztonsági szabványok elfogadására van szükség.

Románia egyike a világ azon 30 országának, amely az atomenergia civil hasznosításának teljes technológiai láncával rendelkezik, a hasadóanyag bányászatától kezdődően, az érc nukleáris fűtőanyaggá való átalakításán és az erőműben való felhasználásán keresztül, egészen a nukleáris hulladék elraktározásáig.

A nukleáris biztonságról rendezendő szöuli csúcstalálkozón csak olyan országok lesznek jelen, amelyek elkötelezték magukat az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és a nukleáris anyagok biztonsága mellett. A nemzeti delegációk mellett több szervezet - köztük az Európai Bizottság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség - vezetői is jelen lesznek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: