2016-10-21 19:09:23• hírek • Kocsis Zoltán

Az egy mázsás ablakokkal a világ is más a Kölcseyben

Mintegy másfél hónappal a munkálatok megkezdését követően gyakorlatilag minden új ablak a helyére került a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak otthont adó épületben. A rehabilitálás azonban ezzel korántsem ért véget, elkezdték leverni a vakolatot. Ami nem hullott le eddig magától...

Nem kis mennyiségű munkáról van szó, hisz szeptember eleje óta a szakemberek 308 ablakot cseréltek ki. Hogy ez mennyire nem könnyű, jelzi, hogy egyes ablakok súlya akár a száz kilogrammot is elérte, magyarázta Bálint Zsuzsa aligazgató. Ezek persze nem az osztályterem ablakai voltak, amelyekkel a munkát másfél hónappal elkezdték.

„Az volt a szempont, hogy az oktatást minél kevéssé zavarják a munkálatok, ezért az osztálytermekkel kezdtünk. Előfordult, hogy egy-egy osztálynak termet kellett cserélnie egy-egy napra", emlékezett vissza Bálint Zsuzsa. „Az eredményt látva viszont elmondhatjuk, megérte! Az osztálytermeket könnyebb fűteni, melegebb is van. A régi ablakok közül sokat ki sem lehetett már nyitni, így most a szellőztetés is hatékonyabb", tette hozzá.

Az évszázados ablakok helyén ugyan már a tölgyfából készült, modern hőszigetelő nyílászárók vannak, mindez nem jelenti azt, hogy teljesen lezárult a beszerelésükkel kapcsolatos munka. Javában zajlik a kőműves utómunka, kerülnek helyükre a könyöklők. A tantermek, laboratóriumok, a díszterem, az ebédlő ebben a tekintetben is jobban áll, a folyosókon, a mellékhelyiségekben még dolgoznak a szakemberek.

A jelentős összegű beruházást az épület tulajdonosa, a Szatmári Római Katolikus Püspökség bonyolítja. A finanszírozást viszont a magyar kormány biztosítja. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár április 31-én hatalmas tapsvihart kiváltva a Kölcsey dísztermében jelentette be, hogy Budapest 250 millió forinttal (mintegy 800.000 euróval) támogatja a patinás tanintézményt.

Ezen összegből készülnek már az épület bejárati ajtói, amelyeket szintén valamennyit kicserélnek, valamint a rácsok, amelyek az első emeleti ablakokat védik majd egy-egy túl erős labdától.

A nagy összegű támogatás leglátványosabb megvalósítása minden kétséget kizáróan a homlokzat tatarozása lesz. Ugyan a kőművesek már hozzáláttak a vakolat eltávolításához, a tényleges restauráció tavasszal kezdődhet el. Addig is a szakembereknek meg kell találniuk a módját annak, miként veszik fel a harcot a salétrommal, árulta el Pataki Enikő igazgatónő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: