2011-06-30 17:34:00• hírek • Póti Orsolya

Ultrahang vizsgálatok a Korall Klinikán

Dr. Andó Katalin
Dr. Andó Katalin

A szatmárnémeti Korall Klinika célja, hogy magas színvonalú járóbeteg ellátást biztosítson elismert szakorvosok közreműködésével, mindezt harmonikus, modern környezetben. Ezúttal a klinika röntgen és ultrahang szakos orvosával, Dr. Andó Katalin főorvossal beszélgettünk. Megtudtuk: a klinikán az ultrahangvizsgálat széles körét végzik.

Az ultrahang a hetvenes évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban gyakran használt vizsgálati módszerré vált, hiszen egyike a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárásoknak és alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére is.

Dr. Andó Katalin a marosvásárhelyi egyetemen szerzett orvosi diplomát 1983-ban, ezt követően pedig a röntgen és az ultrahang területén szakosodott. 12 éve főorvosként dolgozik a Szatmár Megyei Kórház röntgenosztályán, másfél éve pedig a Korall Klinikán rendel, heti két alkalommal.

A vizsgálatok spektrumát illetően Dr. Andó elvégez hasi, kismedencei, nyaki ( pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, nyálmirigyek, nyaki nyirokcsomók vizsgálata), emlő, Testis (here), végtagi, ízületi és lágyrész ultrahangot.

Panasz esetén, vagy akár szűrő jelleggel panaszmentesen érdemes a kivizsgálást áttekintő hasi és kismedencei ultrahanggal kezdeni. A hasüregben a májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet, lépet és veséket, a kismedencében pedig a húgyhólyagot, a méhet, a petefészkeket és férfiaknál a prosztatát vizsgálják.

A klinikán egy nagyon performáns, több funkciós ultrahang készülék áll a szakorvosok rendelkezésére. A készülék nem csak egyetlen testtájék vizsgálatára alkalmas; a különböző célú vizsgálatokhoz más és más kiképzésű vizsgálófejekre van szükség. Többek között vizsgálhatók a hasi szervek, az emlők, a fej-nyaki szervek, a szív, az erek, az ízületek, a herék stb. A vizsgálat során pedig kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás.

A főorvostól megtudtuk, a panaszok rendkívül változóak, gyerekektől a felnőtt korosztályig érkeznek páciensek vizsgálatra.   -Az emlőszűrés vizsgálat két fázisos vizsgálat: 40 év alatt egy vizsgálatot javasolunk, ha pedig valamilyen árnyékot, gócot kiszűrünk, akkor egy röntgen felvétel elkészítésével - mammográfiás szűréssel - folytatjuk a kivizsgálást. A negyven év feletti hölgyeknek ajánlott mindkét vizsgálatot - ultrahang és röntgen - elvégezni. Az emlők röntgen vizsgálatának elvégzésére a klinikán egyelőre nincs lehetőség, de a Megyei Kórház röntgenosztályán ezt az alternatívát is választani lehet - fejtette ki Dr. Andó Katalin.

A főorvos elárulta: a Korall Klinika egy ideje nagyon sok beteget vonz, a páciensek egyre pontosabban érkeznek a megbeszélt időpontra.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: