2012-05-11 19:34:52• hírek • Szatmár.ro

Az eddigi legsikerebb megyei borverseny volt az idei

A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Agrárkamara  immár kilencedik alkalommal szervezte meg a megyei borversenyt. A rangos eseményre május 7. és 11. között Szatmárnémetiben, a Poesis Multikulturális Központban került sor.

Elsősorban a helyi termékek népszerűsítése a célja a kilencedszer megrendezett bor-seregszemlének, mely a tapasztalatok és a szakavatott zsűri szerint az eddigi legsikeresebb volt. A megmérettetésre 85 mintát neveztek be a megyei borosgazdák, melyből csupán egyet zárt ki a zsűri.

Csehi Árpád a borászok díjazásán elmondta: a szatmári boroknak van történelmük és bizik abban, hogy fényes jövőjük is lesz. „ Ilyen értelemben együtt cselekedünk a borászokkal és támogatjuk őket, hogy termékeik mihamarabb az üzletekbe kerüljenek, így a lakosság is hozzájuthat a helyi szőlőkből készült minőségi borokhoz." - fejtette ki az elnök. Hozzátette: van mivel büszkélkednünk, hiszen Szatmár megye boros hagyományokkal rendelkező vidék, éppen ezért azt javasolta a gazdáknak, hogy a tájjellegű szőlőkre, borokra szakosodjanak. Ilyen például a grünspitz elnevezésű fehér- valamint a bakator nevű kiváló erdélyi szőlőfajta, melyek máshol alig vagy egyáltalán nem találhatóak. - Feladatunk, hogy a borpiaci kihívásokra felkészítsük az ágazatot, versenyképessé tegyük azt valamint népszerűsítsük a Szatmár megyei borászatot - mondta az elnök.

A verseny legjobbjának a krasznabélteki Hetei pincészet bizonyult, mely a verseny nagydíját kapta és az ezzel járó 400 lejes pénzjutatlmat. Mindemelett a zsűri a vörös borok kategóriájában 4 aranyat, 6 ezüstöt és 4 bronzot, míg a fehér borok kategóriájában 15 aranyat, 25 ezüstöt illetve 20 brzonzot osztott ki.

A legjobb bornak járó Nagy Aranyat Csehi Árpád adta át, de díjazott Ilyés Gyula polgármester, Erdei D. István parlamenti képviselő és Günthner Tibor szenátor is.

Megyei borverseny díjátadás



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: