2012-08-22 17:06:06• hírek • Póti Orsolya

Az avartüzek megelőzésére figyelmeztetnek

Aszály idején nagy figyelmet kell fordítani a tűzkárok megelőzésére. A tűzvédelmi előírások betartására figyelmeztet a Szatmár Megyei „Szamos" Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége.

Az utóbbi időszakban történő erdőtüzekre való tekintettel a tűzvédelmi szabályok betartására hívja fel a lakosság figyelmét a Szatmári Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének főparancsnoka, Burz Iulian.

Néhány héttel ezelőtt Prahova megyében a Bucegi, Brassó és Arges megyében a Fogarasi havasok erdei égtek. Hargita megyében Csíkszentsimon, Gyergyóvárhegy és a Gyilkos-tó közelében égett a növényzet. Szeben megyében a Szebenjuharoson található üdülőtelepet veszélyeztette, Maros megyében Palotailva közelében égett a vegetáció és komoly gondok voltak Szatmár megyében is. Az oltási műveletekben országszerte több, mint kétszázan vesznek részt: tűzoltók, katonák, hegyimentők, csendőrök.

A mezőgazdaságban bekövetkező növényi károsodás ellen a területen gazdálkodók talajjavítással, öntözéssel, az öntözéses gazdálkodás bevezetésével tudnak eredményesen védekezni. A vízhiány kivédése érdekében egyaránt biztosítani kell a térségek közötti vízátvezetési lehetőséget.

A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy szabad, hogy az a környezetére ne jelentsen tűz- vagy robbanásveszélyt. A tüzet és a tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad. Veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz eloltható. Égő cigarettát, gyufát és egyéb gyújtóforrást tilos olyan helyre tenni, vagy ott eldobni, ahol az tüzet vagy robbanást okozhat.

Azok, akik nem tartják be az előírt szabályokat 1.000 és 3.000 lej közötti bünettsét kaphatnak, a 256/2006-os törvényt megszegők pedig  3.000 és 6.000 lej büntetésre számíthatnak.  Ez a törvény kimondja, hogy tilos a bokrok, aljnövényzet és a zöldterület begyújtása hivatalos engedély nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: