2009-07-22 11:36:58• hírek • MTI

Az autonómia ügyében gyűléseznek

Nagygyűlést szervez a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szeptember 5-én Székelyudvarhelyen a székelyföldi autonómia érdekében. A szervezet nyílt levelet tett közzé, kérve, hogy minél többen vegyenek részt az eseményen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több mint kétezer önkormányzati képviselője mellett a másik romániai magyar politikai erő, a Magyar Polgári Párt (MPP) polgármestereit és tanácsosait, valamint a román pártok képviselőit és a független elöljárókat is várják a nagygyűlésre.

A Krónika című kolozsvári napilap szerdai számában is ismertetett nyílt levélből kiderül, hogy az SZNT erős székelyföldi önkormányzati intézményrendszer létrehozását fogja javasolni a nagygyűlésen. Az SZNT elkötelezettje a Székelyföld autonómiájának, erről törvénytervezetet is benyújtott a parlamentnek, ugyanakkor vállalja a hivatalos, helyi népszavazások kiírását, a székely jelképek következetes használatát, valamint hogy a székelyföldi önkormányzatok valamennyi összehangolt lépését, önszerveződésük minden formáját a Székelyföld autonómiájának rendeli alá.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke közleményében arra is felkérte a székelyföldi politikai pártokat és szervezeteket, hogy vegyenek részt a nagygyűlésen előterjesztendő dokumentumok előkészítésében.

A nagygyűlés megszervezéséről az RMDSZ és a Tőkés László által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által létrehozott Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) döntött. A rendezvény megszervezését az ötletgazda SZNT vállalta fel.

Az eredetileg tervezett időpont az EP-kampány idejére esett volna, így az RMDSZ kérésére későbbi dátumot kerestek. Június 25-én az EMEF úgy döntött, a gyűlést szeptember 5-én tartják meg Székelyudvarhelyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: