2012-07-27 07:45:12• hírek • Kocsis Zoltán

Az aszály mellett a vaddisznók is károsítják a termést

Szatmár megyében több, mint harmincezer hektáron sínylette meg a termés többé vagy kevésbé az elmúlt hetek aszályát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság statisztikái szerint. Emellett a termést vaddisznók is károsítják, derült ki Eugeniu Avram prefektus és az Észak-nyugat Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségének találkozóján.

Összesen 33.435,59 hektáron szenvedett komoly károkat a termés a kánikula és az aszály miatt, a károsodás mértéke egyes helyeken eléri a 100%-ot is. A legnagyobb mértékben a kukoricakultúrákat sújtotta az időjárás (24266 hektáron), de komoly károkat szenvedett a napraforgó (4574 hektár), a szója (2422) és a cukorrépa (1052) is.

Mintha mindez nem lett volna elég csapás a gazdáknak, a prefektus több helyről is jelentést kapott, mely szerint vaddisznócsordák is károsítják a termést. Avram elmondta, hogy egy 2008-as kormányrendelet lehetőséget teremt ilyen esetben is kárpótlásra. A gazdának kérvényt kell benyújtania a polgármesteri hivatalhoz (ott, ahová a megkárosított terület tartozik), az intézménynek pedig 24 óra leforgása alatt össze kell állítania egy bizottságot, amelyben az önkormányzat, a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium egy-egy képviselője kap helyet. A bizottság által összeállított jelentést a helyi polgármesteri hivatal továbbküldi a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőséghez, egy másolatot pedig a prefektushoz.

Avram elmondta, amennyiben a vaddisznók garázdálkodása komoly és rendszeres károkat okoz, akkor meg fogja növelni a kilövési kvótát, a húst pedig szociális intézményeknek adja.

Az aszály okozta károkat illetően Avram elmondta, hogy a kormány több lépést tett a kártalanítás irányában. Amellett, hogy pénzbeli támogatást biztosít, húsz százalékkal csökkentette például a víz árát ezer köbméter után, elrendelte többek között, hogy a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség október 26-tól előre fizesse ki az uniós támogatást az őszi vetés támogatása érdekében. Ez 55 eurót jelent hektáronként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: