2011-03-03 08:54:50• hírek • Bodnár Balázs/MTI

Az arcot és az érzelmet is felismeri a kamera

Elsősorban piackutatási célokra és térfigyelő kamerákhoz készült az a fejlett arc- és érzelemfelismerő rendszer, amelyet a német Fraunhofer Intézet fejlesztett. A Hannoveri CeBIT-en bemutatott modell a járókelők nemét, életkorát és kedélyállapotát  is nagy pontossággal képes meghatározni.

Az egyszerű digitális fényképezőgépekben is megtalálható arcfelismerő szoftverek továbbfejlesztésével a térfigyelő rendszerek automatizálása mellett a piackutatás bizonyos területei egyszerűsíthetők. A fejlesztők a bűnmegelőzési célokon túl elsősorban arra gondoltak: miként lehetne tömegesen vizsgálni, hogy milyen érzelmeket vált ki például egy utcai plakát, illetve a járókelők reakcióját hogyan lehetne anélkül rögzíteni, hogy néhány szóra megállítanák őket.   

A SHORE elnevezésű rendszer az adatbázisba táplált többezernyi arcminta alapján választja ki, a vizsgált személy kedélyállapotát, nemét és 5-10 éves pontossággal az életkorát. A számítástechnikai vásáron látható látványos demonstráció gyakorlatilag első lépés az ember és a gép közötti kommunikációban. A járókelő mozgása egy monitoron látható, az érzékelt arcokat a szemek helyén megjelenő fehér pont mutatja, miközben a felismert személy adatai úgy jelennek meg, mintha a hollywoodi Terminátor nézőpontja volna.    

A Fraunhofer Intézet CeBIT-en bemutatott további fejlesztései között látható például az a nagyfelbontású képek rögzítésére alkalmas kamera és szoftver, amely az arcok háromdimenziós rekonstrukciójára képes, így például igazi emberi modellek alapján hamarosan grafikusok nélkül készülhetnek animációs filmek.


Elsősorban piackutatásra használják majd
Elsősorban piackutatásra használják majd


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: