2013-09-02 14:48:02• hírek • MTI

Az aranyhalak értenek a komolyzenéhez

A mostani eredmények valamelyest segítenek megcáfolni azokat a mítoszokat, amelyek szerint az aranyhalak viszonylag egyszerű teremtmények, meglehetősen alacsony intelligenciaszinttel.

Az aranyhalak képesek megkülönböztetni Bach és Stravinsky zenéjét - derült ki a Behavioural Processes című folyóiratban közölt új tanulmányból.

A tokiói Keio Egyetem szakemberei Johann Sebastian Bach D-moll toccata és fúga, valamint Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című műveinek megkülönböztetésére tanították be a halakat. Az alanyoknak a vízfelszín alá belógatott apró piros gömböcskét kellett megharapniuk és megrántaniuk amikor felismerték a szerzemények egyikét.

"A zene persze az emberek által létrehozott mesterséges stimuláns, ezért magának a zenének nincsen semmilyen speciális jelentése az aranyhalak számára. Ugyanakkor azonban komplex akusztikai sajátosságokat tartalmaz és az ilyen komplex auditív stimulánsok megkülönböztetésére irányuló képesség evolúciós szempontból hasznos lehet a halak számára" - húzta alá a vizsgálatot vezető Sinozuka Kazutaka.

A kutatók először négy aranyhalat tanítottak be arra, hogy harapjanak bele a gyöngybe, amiért ételt kaptak a tartályukban lévő csőből. A halakat később két csoportba osztották, és ugyanezt a feladatot kellett végrehajtaniuk 20 másodpercnyi Bach vagy Stravinsky hallgatása közben - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A lejátszások között különböző hosszúságú szüneteket tartottak a szakemberek. A halakat később arra tanították be, hogy az egyik szerzemény felcsendülésekor beleharapjanak a gyöngybe, míg a másiknál ne tegyenek semmit. Az eredmények szerint a halak a vizsgálatok jelentős százalékában jeleskedtek a szerzemények megkülönböztetésében.

A kutatók azt is megvizsgálták, hogy vajon a halak képesek-e felismerni ugyanazon zeneszerző más műveit is, amelyeket még soha azelőtt nem hallottak. A halak azonban a jelek szerint nem ismerték fel a szerzeményeket és helyette véletlenszerűen úszkáltak körbe. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy a halak képesek lehetnek a még sosem hallott művek felismerésére, ha ugyanazon szerző több másik szerzeményével "edzik" őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: