2013-05-07 17:14:55• hírek • Kocsis Zoltán

Az aranyérmek közel felét szatmáriak nyerték az erdélyi borversenyen

A fehér és a vörösborok között is remekelt a krasznabélteki Nachbil-borászat.

Az aranyérmek közel felét, a tizenkilencből nyolcat Szatmár megyei termelők hoztak el a hétvégén Tordaszentlászlón megrendezett XIV. Erdélyi szőlőhegyek elnevezésű borversenyről. A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által megszervezett megmérettetésen valamennyi hagyományos erdélyi borvidék 65 kistermelője nevezett be 138 fehérbort, 32 vörösbort és egy rozét.

A Kolozs megyei településen megtartott versenyen beigazolódni látszott Popa Dorin, a Romániai Hivatalos Bórkóstolók Szervezete alelnökének a Szatmár megyei borversenyen tett kijelentése, mely szerint Szatmár megye az utóbbi években feljövőben van és mind minőségben, mind mennyiségben egyre kiemelkedőbben teljesít. Kiemelte továbbá, hogy dicséretes az őshonos szőlők, mint például a zöldszilváni telepítése.

Tordaszentlászlón Szatmár megyei termelő bizonyult a legjobbnak mind a fehér, mind a vörös borok terén: előbbiek közül a Hetei pincészet sárga muskotályát, a vörösborok között pedig a nagykárolyi Veress László merlot és cabernet sauvignon cuveé-jét találta a legjobbnak a neves zsűri.

Rajtuk kívül aranyérmes lett a fehér borok között a csomaközi Löchli Mihály ottonel-muskotálya; az avasújvárosi Süveg László olasz-rizlingje valamint a krasznabélteki Nachbil-borászat cuveé venusa és királyleánykája. A Nachbil remekelt a vörös borok között is, ahol a cuveé casyrával nagy aranyat nyert, míg a szintén krasznabélteki Hetei-pincészet merlot-syrah bora aranyérmes lett.

Rövid időn belül második alkalommal remekeltek a krasznabélteki borászok, hisz az április végén megtartott megyei borversenyen is nyolc aranyérmet szereztek a lehetséges 15-ből.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: