2019-10-05 06:41:39• hírek • Szatmár.ro

Az aradi vértanúkra emlékeztek a Balcescu-Petőfi Általános Iskolában is

2019 október 4-én ünnepi megemlékezésre került sor a Bălcescu – Petőfi Általános Iskolában,  ahol az intézmény diákjai egy 45 perces műsor keretén belül rótták le tiszteletüket az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc után kivégzett nemzeti hősök emléke előtt. Az eseményről Balog Bettina történelemtanárnő beszámolóját közöljük.

"Az ünnepség a nemzeti himnusz eléneklésével kezdődött, melyet a IV.-ik, VI.-ik  és VII.-ik osztályok megemlékezése követett. A visszaemlékezés keretében a diákok részletesen felidézték a múlt fontosabb eseményeit rövid próza és vers formájában, amelyet énekekkel kísért az iskola kórusa. A műsor alatt képekkel és rövid videókkal illusztrálták az elhangzó gondolatokat, így segítve a megértést és emelve a megemlékezés értékét.
 

Bemutatásra került egy rövid történelmi áttekíntő, a tanulók részleteket idéztek az aradi vértanúk búcsúleveleiből, felolvasásra kerültek a hősök utolsó gondolatai, ugyanakkor a diákok elszavalták a következő költeményeket: Vörösmarty Mihály – Szózat, Pósa Lajos: Mit olvasol édes fiam?, Juhász Gyula: Himnusz az emberhez és Juhász Gyula: Vértanúink.  Az ünneplést az Ismerős arcok - Nélküled című dalának eléneklése zárta. A teljes műsort emelkedett hangulat és pátosz övezte. Az iskola diáksága és tanári kara is tisztelettel emlékezett az aradi tizenhármakra és az 1848-49-es hősökre.
 

Az ünneplés folytatásának tekinthető a Zárda templom előtti koszorúzás, melyre 2019 október 6-án kerül majd sor a vasárnapi mise után."



 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: