2012-02-21 14:09:26• hírek • Póti Orsolya

Az apák is kivehetik részüket a gyermeknevelésből

Március elsejétől mindkét szülő köteles lesz gyermeknevelési szabadságot kivenni, egy európai uniós irányelvre épülő sürgősségi kormányrendelet értelmében. A rendelet célja, hogy lehetőséget biztosítson a házastársaknak, hogy mindketten részt vegyenek a gyermeknevelésben.

A következő hónapban születendő csecsemők esetében mindkét szülő köteles lesz gyermeknevelési szabadságra menni legalább egy hónapra. Ha például az anya dönt a kétéves gyes mellett, a 24 hónapból minimum egy hónapot az apának kell otthon maradnia a gyerekkel, ha ezt nem teszi meg, az anyának akkor a két év letelte előtt egy hónappal vissza kell mennie dolgozni - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Daniela Cernesteanu, a Megyei Szociális Kifizetési és Ellenőrzési Ügynökség vezetője.

A 124/2011-es sürgősségi kormányrendelet, egy európai irányelven alapul, melynek célja, hogy mindkét szülő kivehesse részét a gyermeknevelésből. A jogszabály értelmében egy hónapot annak a szülőnek kell otthon töltenie az újszülött mellett, aki nem kérvényezte a gyermeknevelési szabadságot. A gyermeknevelési segélyt az a fél igényelheti, aki éppen a gyermekkel otthon marad.

Daniela Cernesteanu elmondta, amennyiben az egyik szülő valamilyen okokból kifolyólag nem tud legkevesebb egy hónapot gyermekével tölteni nem részesül büntetésben, azonban annak a félnek, aki a gyes mellett dönt, hamarabb kell munkába állnia. A gyermek után járó támogatás ekkor már nem csak az anya személyéhez kötött: ha például az apa tölt otthon egy hónapot, akkor csak ő igényelheti a gyermekgondozási díjat. A támogatás összege továbbra sem lehet alacsonyabb mint 600 lej és nem haladhatja meg a 3400 lejt.

„A legtöbb gyermekneveléssel kapcsolatos feladat az anyára hárul, pedig a gyermek számára fontos, hogy az apa is jelen legyen az életében. Az egy hónap alatt legalább az apának jut ideje arra, hogy foglalkozhasson gyermekével." - mondta el Cernesteanu az irányelv kapcsán.

A 2010-ben megszavazott irányelvet idén március 1-jétől az Európai Unió minden tagállamának be kell építenie saját jogrendszerébe, egyenként kidolgozva az alkalmazási részleteket.

A közölt statisztikai adatok szerint 2010-hez viszonyítva egyre több apa vállalja a gyermeknevelési szabadságot. Az elmúlt évben összesen 625 apa és 4172 anya igényelte a gyermeknevelési támogatást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: