2017-06-22 14:56:25• hírek • Kocsis Zoltán

Az anyanyelvi vizsgával véget ért az idei képességfelmérő

Minden a román vizsgával kezdődött hétfőn. Folytatódott szerdán a matematikával, csütörtökön az anyanyelvi ismeretekkel pedig már véget is ért a nyolcadikosok számára az idei képességfelmérő. Az elsődleges eredményeket június 26-án, hétfőn, a fellebbezés utáni végleges eredményeket június 30-án, pénteken hozzák nyilvánosságra.

Szatmár megyében magyarból és németből vizsgáztak azok, akik anyanyelvi képzésben részesülnek. A tanfelügyelőség adatai szerint a magyar vizsgára 627 gyereket vártak. Ez a hétfői vizsgára feliratkozottak 25,5%-a. Elgondolkodtató, hogy a magyarul vizsgázók aránya hét százalékkal kevesebb, mint a megye magyarságának aránya: a 2011-es népszámlálás adatai szerint Szatmár megye lakosainak 32,9%-a vallotta magát magyarnak...

Más kérdés, hogy a feliratkozottak közül 22-en nem mentek el végül a vizsgára.

Pedig az nem bizonnult nehéznek. Gyurkovics Tibor: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem című alkotásának és Kónya Éva, a Cimborában megjelent, a középkori boszorkányüldözésről szóló írásának részletei köré épültek a feladatok. Volt szövegértési és szövegértelmezési feladat, de egy rövid fogalmazást is írniuk kellett a diákoknak. A nyelvtani részben többek között mondatszerkesztési és szótani feladatok szerepeltek.

A német nyelvű vizsgán 64-en vettek részt, hárman pedig megfutamodtak.

A vizsgáztatás menetét semmilyen jellegű rendkívüli esemény nem zavarta meg – derül ki a tanfelügyelőség tájékoztatásából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: