2013-12-17 09:33:13• hírek • MTI

Az amnesztiatörvényt csak jövőre vitatják meg

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a jövő évre halasztotta az amnesztiatörvény módosítását és a lobbitörvény-tervezet elfogadását, a büntetőtörvénykönyv módosítása is leghamarabb a jövő évben léphet hatályba.

Valeriu Zgonea, a képviselőház elnöke bejelentette hétfőn, hogy az amnesztiatörvény módosítását és a lobbitörvény-tervezetet levették a napirendről, és február 1-ig folytatódhat a társadalmi vita.

A módosított Btk. hatályba lépése is a jövő évre halasztódik, miután a legfelső bíróság és az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) a múlt héten megtámadta az alkotmánybíróságon a parlament által egy héttel ezelőtt elfogadott vitatott módosításokat, amelyek szerint egyebek mellett a törvényhozókat és az államelnököt kiemelték a köztisztviselők sorából.

Zgonea hétfőn délután bejelentette, hogy a Btk. módosításáról is társadalmi vitát folytatnak, amelyben az érintett intézmények kifejthetik a véleményüket. Teszik ezt annak ellenére, hogy a képviselőház a múlt kedden már megszavazta a módosításokat. Zgonea szerint ez nem jelent akadályt a vita lefolytatására. Az alkotmánybíróság várhatóan januárban dönt a legfelső bíróság és a PDL beadványáról.

Traian Basescu államfő élesen bírálta az USL-t, amelyet a Btk. módosítása és a két másik törvénytervezet napirendre tűzése miatt „államcsínnyel" vádolt meg, mert szerinte a kétharmados parlamenti többség így akarja megakadályozni a törvényhozók felelősségre vonását korrupciós bűncselekmények esetén. A módosítások miatt az Egyesült Államok és több EU-tagállam bukaresti nagykövetsége is aggodalmát fejezte ki.

Az amnesztiatörvény módosítása lehetővé tenné, hogy teljes büntethetetlenséget élvezhessenek azok, akik legfeljebb hatéves szabadságvesztéssel büntethető bűnöket követtek el, illetve közkegyelemben részesüljenek azok az elítéltek, akiket legfeljebb hétéves szabadságvesztéssel büntethető bűnökért ítélt el a bíróság.

A lobbitövény a lobbitevékenységet szabályozná. Romániában jelenleg nem létezik ilyen jogszabály. A törvénytervezetet a kormányzó szociáldemokrata párt egyik honatyája kezdeményezte, aki szerint a szabályozás révén világosan elkülöníthető lesz a lobbitevékenység a befolyással való üzérkedéstől.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: