2009-05-27 11:28:00• hírek • MTI/AP/ITAR-TASZSZ

Az amerikaiak még maradnak Irakban

Az amerikai védelmi minisztérium nem zárja ki annak lehetőségét, hogy amerikai harcoló alakulatok még egy évtizedig Irakban maradnak, jóllehet Washington és Bagdad megállapodást kötött az amerikai erők 2012-ig történő kivonásáról - közölte egy magas rangú amerikai katonai vezető.

George Casey tábornok, az amerikai szárazföldi hadsereg vezérkari főnöke kedden Washingtonban újságíróknak elmondta: a világ veszélyes és megjósolhatatlan marad, a Pentagonnak pedig terveket kell készítenie. A "reális forgatóköny" azt feltételezi, hogy amerikai szárazföldi és tengerészgyalogos alakulatok maradnak a következő tíz évben Irakban és Afganisztánban.

Az amerikai-iraki csapatkivonási megállapodással kapcsolatban washingtoni tisztségviselők rendszerint megjegyzik, hogy a határidő iraki kérésre kitolható. Ez esetben azonban módosítani kell az egyezményt.

Barack Obama amerikai elnök február végén megígérte: jövő szeptemberre 35-50 ezer főre csökkentik az Irakban állomásozó amerikai katonák 139 ezer fős létszámát. Az Obama-kormány úgy tervezi, hogy ezen időpontig minden harcoló alakulatot kivonnak, a továbbra is Irakban maradó amerikai kontingens pedig folytatja a helyi biztonsági erők kiképzését, illetve támogatást nyújt számukra hadműveletekhez.


Előreláthatóan még tíz évig maradnak az amerikai katonák Irakban
Előreláthatóan még tíz évig maradnak az amerikai katonák Irakban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: