2011-04-09 09:31:33• hírek • MTI

Nő a homo- és biszexuálisok száma Amerikában

Kilencmillió homo- és biszexuális élhet Amerikában, ami nagyjából megfelel New Jersey állam teljes lakosságának - állítja Gary Gates kaliforniai demográfus a The Wall Street Journal pénteki kiadása szerint.

Gates, a UCLA jogi kara Williams Intézetének szakértője öt, 2004 és 2009 között készített felmérés összevetése után állapította meg: az Egyesült Államok lakosságának 3,5 százaléka vallja magáról, hogy a saját neméhez vagy mindkét nemhez vonzódik. A demográfus szerint az egyértelműen homoszexuálisok részaránya a társadalomban 1,7 százalék.
Gates a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a lakosság egészségügyi és más életmódbeli tulajdonságait felmérő népességszámlálók csak az utóbbi években kezdtek rákérdezni az emberek szexuális orientációjára.

"A számok fontosak. Rendszerünk szerencsétlen tulajdonsága, hogy addig nem számít az ember, amíg meg nem számolják. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) amerikaiakat még mindig nem szokás megszámolni. Ez lehetővé teszi a törvényhozók és a politikusok számára, hogy azt mondják: ez a közösség nem számít, mert ha számítana, akkor már lennének róla adatok" - mondta a szakérő.

A homoszexuálisok számarányának felmérésére legutóbb az azonos neműek házasságának engedélyezésével kapcsolatos marylandi erőpróba adott alkalmat. Donald H. Dwyer, az állami törvényhozás republikánus párti képviselője kijelentette, hogy a melegek és leszbikusok számaránya jóval alatta marad annak, amennyit a homoszexuálisok egybekelésének hívei hangoztattak.

"Ezért bukott meg az idén az azonos neműek házasságának ügye" - mondta Dwyer. Az amerikai homoszexuálisok száma több mint négy évtizeddel azután is rejtély, hogy mozgalmuk az 1969-es, New York állambeli stonewalli zavargások nyomán megalakult. Gary Gates szerint sokan azóta hiszik azt, hogy a társadalomban 10 százalék körüli lehet a homoszexuálisok részaránya, amióta Alfred Kinsey 1948-ban ezt a számot publikálta egy férfi rabok bevonásával elvégzett kutatása után. Kinsey szerint a börtönben "a 16 és 55 év közötti férfiak közül 10-ből egy legalább három éve kizárólag homoszexuális."


"Ez a szám rögződött a köztudatban. És most, évtizedekkel később még mindig erre a számra hivatkoznak a legtöbbet" - mondta Gates.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: