2013-10-29 08:11:27• hírek • MTI

Iraknak új hosszú távú stratégiára van szüksége az erőszak megfékezésére

Szakértők szerint Iraknak vissza kellene vonnia az eredménytelen biztonsági intézkedéseket, amelyek csak a lakosság életét nehezítik, és ezek helyett új hosszú távú stratégiát kellene kidolgoznia az országban tomboló erőszakhullám megfékezésére, a lakosság bizalmának helyreállítására.

Biztonsági és egészségügyi források szerint októberben eddig nagyjából hatszázötven, az év eleje óta pedig több mint ötezer-háromszázötven embert öltek meg Irakban.

A fegyveresek sokszor a nyílt utcán vagy saját otthonukban támadnak áldozataikra, gyakran kifejezetten zsúfolt célpontok - piacok, mecsetek, esküvők, temetések - ellen hajtanak végre pokolgépes merényleteket. A szélsőségesek rajtaütéseinek gyakran esnek áldozatául az iraki biztonsági erők tagjai is.

Az országot Szaddám Huszein néhai iraki elnök idején irányító szunnita kisebbség növekvő elégedetlensége nagyban hozzájárul az erőszakcselekmények szaporodásához. A szunniták kiszorítva érzik magukat a politikai életből, és úgy gondolják, hogy sokukat igazságtalanul, koholt vádak alapján tartóztatták le.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök főként síitákból álló kormánya hónapokkal ezelőtt nagyszabású akciót indított az erőszak felszámolására, azonban az intézkedések eddig nem jártak számottevő eredménnyel.

"A kormány biztonsági stratégiájának sok hibája van" - mondta Michael Knights, a Washington Institute for Near East Policy amerikai kutatóintézet egyik elemzője, majd hozzátette: "nincsenek hiteles próbálkozások, hogy különbséget tegyenek a lázadók kemény magja és a kevésbé szélsőséges milíciák között".

John Drake, az AKE Group biztonsági cég szakértője azon véleményének adott hangot, hogy "ez a konfliktus a közösségi sérelmekben gyökerezik, a megoldás csak a szemben álló felek közötti közvetítéssel, munkahelyek teremtésével, a bizalom helyreállításával, befektetésekkel, valamint az életszínvonal tartós és kézzelfogható növelésével képzelhető el".

A biztonságpolitikai szakértő szerint az iraki hatóságoknak hosszú távú stratégiát kellene alkotniuk, amelynek magában kellene foglalnia az al-Kaida terrorszervezet ellen harcoló, Szahva nevű szunnita milícia támogatását. A kormányt és korábban az amerikaiakat is támogató Szahva tagjainak tevékenysége pár évvel ezelőtt jelentősen hozzájárult az erőszak mérséklődéséhez Irakban.
Drake azt is kiemelte, hogy az alapos bizonyítékok híján foganatosított letartóztatások is tovább szíthatják a szunnita közösség haragját, és ezáltal növekedhet az erőszakcselekmények száma is.

Maria Fantappie, az International Crisis Group (ICG) nevű civil szervezet elemzője elmondta, hogy az erőszakhullám elleni küzdelem részeként elengedhetetlen lenne fejleszteni a hírszerző szolgálatokat, és szerinte sokat segítene az is, ha a szunniták által lakott térségekben a helyi lakosság körében toboroznák a biztonsági erők tagjait.
Miközben a kormány által tett biztonsági intézkedéseknek nem sikerült elérniük céljukat, az országban tomboló erőszak kordában tartását, bizonyos rendelkezések jelentősen megnehezítették az egyre nyugtalanabbá váló lakosság mindennapjait.



A biztonsági ellenőrzőpontok felállítása és bizonyos utcák lezárása például gyakran óriási közlekedési dugókat okoz Bagdadban, így akár órákig is eltarthat, mire valaki eljuthat a főváros egyik pontjáról egy másikra.
Szemtanúk szerint az úttorlaszokat állító rendőrök gyakran nem járnak el elég gondosan, a hadsereg robbanóanyag-érzékelőit pedig a szakemberek hatástalannak tartják, így kevés rá az esély, hogy segítségükkel fegyverre vagy robbanószerre bukkanjanak.

Szeptember eleje óta ráadásul számos bagdadi lakosnak csak minden második napon engedélyezik gépkocsija használatát, így a meglehetősen rossz gazdasági helyzet ellenére sokan kénytelenek taxival utazni. Az is nehezíti a lakosság életét, hogy a rendőrök gyakorta végeznek házkutatást azokon a területeken, ahol a felkelők különösen aktívak.

"A helyzet irányítása kicsúszott a kormány kezei közül" - mondta egy Mehdi nevű helyi lakos, akinek 17 éves unokatestvére nemrégiben vesztette életét egy autóba rejtett pokolgépes merénylet következtében Bagdadban.

"Amikor kimegyünk az utcára, soha nem tudhatjuk, hogy meghalunk-e egy robbantásban vagy sem" - mondta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: