2014-06-26 09:41:14• hírek • MTI

Az amerikai képviselőház elnöke be fogja perelni Obamát

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerdán bejelentette, hogy a rendeleti kormányzás miatt be fogja perelni Barack Obama elnököt.

Boehner rámutatott: az elnök dolga az alkotmány értelmében az, hogy hűségesen végrehajtsa törvényeket, Obama pedig az ő megítélése szerint nem ezt teszi. A politikus cáfolta, hogy a "félidős" kongresszusi választás évében a republikánus szavazóbázis aktivizálása érdekében döntött a lépés mellett.

A házelnök kijelentette, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében szándékozik beperelni Obamát, aki szerinte az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett.

A republikánusok érvelése szerint az elnök az alkotmány által rá ruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik, Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad.

A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, amely korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, ám ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban.

Obama több témakörben is adott ki rendeleteket. Legutóbb arra utasította a munkaügyi minisztériumot, hogy az azonos nemű párokra is terjessze ki a családi szabadság lehetőségét. Korábban egyebek között a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emelését, a környezetvédelmi előírások szigorítását és az Egyesült Államokba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállítását kezdeményezte.

Mivel a kongresszus a jövő héten nem ülésezik, a keresetet feltehetően a július 4-i nemzeti ünnepet követően fogják majd benyújtani.

Eközben a Szíriában szerveződött szélsőséges szunnita milícia iraki térhódítása miatt Washingtonban fontolóra vették, hogy a két ország határának mindkét oldalán hajtsanak végre légitámadásokat - állította amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

A lap által megszólaltatott szakérők szerint az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű radikális szunnita szervezet a szíriai területen lévő bázisairól támadja az iraki határon túl lévő célpontokat, hasonlóan a Pakisztánból kiinduló tálibok afganisztáni harcmodorához.



Szíriai gépek kedden iraki célpontokat támadtak az ILIÁ ellenőrzése alá vont területeken. Az Anbár tartomány három településén végrehajtott bombázásban a CNN által ismertetett adatok szerint legkevesebb 57 civil életét vesztette és több mint 120-an megsebesültek.

A The Washington Post szerint mindez egy nappal azután történt, hogy izraeli harci repülők és rakéták szíriai célpontokat támadtak. Izraeli hivatalos közlés szerint a kilenc megtámadott objektum között volt a szíriai hadsereg főhadiszállása is. Az akció megtorlás volt azért, hogy vasárnap egy, az Izrael által megszállt Golán-fennsíkot ért szíriai rakétatámadásban egy izraeli állampolgár életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

A The Wall Street Journal a lehetséges amerikai légicsapásokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a szíriai oldal támadását több katonai vezető, köztük Martin Dempsey, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke ellenzi. Ennek egyik oka, hogy a szíriai légvédelem gyakorlatilag még mindig érintetlen. Barack Obama  kormánya emellett az amerikai katonai fellépés feltételeként egy iraki egységkormány létrehozását nevezte meg.

Mivel Bagdaddal ellentétben Damaszkusz nem kérte az amerikai légierő támogatását az iszlamista lázadókkal szemben, a Szíriára mérendő légicsapásokat Washingtonnak feltehetően azzal kell majd indokolnia, hogy az ILIÁ ottani jelenléte fenyegetést jelent az Egyesült Államokra.

A The Washington Times ezzel kapcsolatban egy, a Kongresszus Kutatási Szolgálata által elkészített, hírszerzési jelentésekre támaszkodó tanulmányt idézett. Eszerint pedig az ILIÁ egy iszlamista államot akar létrehozni Irak és Szíria meghatározott területein, amely később a régióban és az Egyesült Államokban végrehajtandó támadások kiindulópontjául szolgálhat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: