2013-02-22 10:08:59• hírek • MTI

Az amerikai filmakadémia díjának története

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat vasárnap este (közép-európai idő szerint hétfő hajnalban) adják át 85. alkalommal a Los Angeles-i Dolby Színházban. A díjkiosztó gála házigazdája Seth MacFarlane rendező és író lesz, aki maga is izgulhat a győztesek nevét rejtő boríték felbontásakor, mivel Ted című filmjének betétdala szerepel a jelöltek között. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították, hogy elismerjék a mozgóképipar legjelesebb alkotóinak tevékenységét. Az akadémiai díjakat (Academy Awards) először 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt szállodában, zártkörű banketten nyújtották át tizenkét kategóriában. A szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, a legelterjedtebb legenda szerint ezért, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát a figura Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette.

A 33,2 cm magas, 24 karátos arannyal bevont szobrot George Stanley formázta meg, 1945-ig minden darab egyedi példányként került ki keze alól. Az új szobrokat 1982 óta januárban készíti el a chicagói R.S. Owens and Co. cég. A filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovag kezdetben bronzból, később a britannium nevű, könnyebben megmunkálható ónötvözetből készült. A mai napig már több mint 2800 szobrot adtak át. A díjazottak nevét - a korai lapzárta miatt - évekig megkapták az újságok, amikor azonban 1940-ben az egyik lapban a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a lepecsételt és a helyszínen felnyitott borítékokra.

Az 1932-es gálát közvetítette először a rádió, az 1953-ast a televízió (a vezető riporter Ronald Reagan későbbi amerikai elnök volt), színesben 1966-tól sugározzák az eseményt. Egymilliárdnál többen először 1990-ben nézték a gálát, az idén már több mint 225 országban élvezhetik a nézők a díjátadó ünnepséget. A filmrajongók okostelefon-alkalmazással azonnal értesülhetnek a díjakkal kapcsolatos újdonságokról és a Facebookon My Picks néven Oscar-totót is játszhatnak.
1968 óta kötelező a díjazottak és a díjátadók számára az alkalomhoz illő, elegáns viselet, a nyertesek kevesebb mint egy percig hálálkodhatnak.

A legfiatalabb díjat 2002-ben alapították

Oscar-díjat ma már több mint húsz kategóriában osztanak, a legfiatalabb a 2002-ben bevezetett animációs nagyjátékfilmeké. A szigorúan vett "szakmai" díjak mellett az akadémia több különdíjat is adományoz. Az 1956-ban alapított Jean Hersholt Humanitárius Díjat idén Jeffrey Katzenberg filmproducer, a tiszteletbeli Oscart (honorary award) életművéért Hal Needham rendező, D. A. Pennebaker dokumentumfilmes és George Stevens, az Amerikai Filmintézet alapítója kapta; ők a kitüntetést már 2012 decemberében átvették. Nem "igazi" Oscar és nem is minden évben ítélik oda az 1930-as években alapított Irving G. Thalberg-emlékdíjat, amelyet olyan rendezők is megkaptak "vigaszdíjul", akik rászolgáltak volna, mégsem nyertek igazi Oscart, köztük az ötször jelölt Alfred Hitchcock és a kilencszer nominált Ingmar Bergman.

Az idei favoritok


Az idei favoritok között van a Lincoln című film 12 jelöléssel, a Pi élete ettől eggyel marad el. A legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű versenyez.

Érdekesség, hogy a legjobb férfi mellékszereplő kategória jelöltjei mind korábbi díjazottak.
A Lincoln címszerepéért jelölt Daniel Day-Lewis győzelme esetén történelmet írna, ő lenne az első férfi színész, aki mindhárom Oscar-díját a legjobb főszereplő kategóriában nyerné el. (A szintén háromszoros Oscar-díjas Jack Nicholson az egyik, Walter Brennan mindegyik szobrocskáját a legjobb mellékszereplő kategóriában kapta.)

Daniel Day-Lewis a Linkoln címszereplőjeként

George Clooney volt az egyik producere a hét jelölést kapott Argo-akció című filmnek, így Warren Beatty mellett ő a második művész, akit jelöltek a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv és a legjobb színész kategóriában is.
Michael Haneke osztrák rendező franciául forgatott Szerelem című filmje az ötödik a filmtörténetben, amely a legjobb film és a legjobb külföldi film kategóriában is esélyes.

Az idei gálán megemlékeznek az ötvenéves James Bond-sorozatról, a legújabb, Skyfall című Bond-film Oscar-díjra jelölt betétdalát először énekeli élőben Adele. A gálán fellépők közt van Norah Jones a Ted című filmben felhangzó dalával és Barbra Streisand is, aki 36 év után énekel újra itt. Az ünnepség kedvéért ismét összeáll a hat Oscarral kitüntetett Chicago című filmmusical szereplőgárdája: Richard Gere, Queen Latifah, Renée Zellweger és Catherine Zeta-Jones.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: