2007-02-21 17:12:55• hírek • Kis Csilla

Az alváshiány betegségeket okoz

szakitasA túl keveset és a rosszul alvók nagy árat fizethetnek a pihentető órák elmaradásáért.

A túl keveset és a rosszul alvók nagy árat fizethetnek a pihentető órák elmaradásáért. Az alváshiány egyaránt kihat mindennapi megjelenésünkre, egészségünkre, biztonságunkra és pénztárcánkra is.

Alváshiány számtalan okból jelentkezhet. A mindennapok során átélt stressz, testi és lelki problémák egyaránt nehezíthetik a nyugodt pihenést. Gyakori eset, hogy munkánk, vagy épp a szórakozással, kikapcsolódással töltött órák nyúlnak hosszan az éjszakába, s általuk kerülünk későn ágyba.

Fontos tudnunk, hogy az alváshiány hátterében ugyanakkor gyakran valamilyen fel nem ismert rendellenesség áll. A nap közben jelentkező fáradtságérzetet leginkább a munkahelyi, családi körülményeinkkel indokoljuk, a legritkább esetben sem gondolunk arra, hogy alvási problémáink vannak. Így lehetséges, hogy sokan éveken át diagnosztizálatlan betegként küzdenek olyan tünetekkel, melyekre valójában létezik megoldás.

Az alváshiány csökkenti teljesítőképességünket, éberségünket. Rontja memóriánkat, gondolkodási és információ befogadási, feldolgozási képességünket. A krónikus fáradtság hatással van életminőségünkre, gátolja társasági életünket, növeli a munkahelyi és közlekedési balesetek kockázatát.

A rossz alvás egészségünket sem kíméli, számtalan betegség előidézője lehet. Hosszú távon okozhat magas vérnyomást, szívinfarktust, szívelégtelenséget. Vezethet stroke kialakulásához, elhízáshoz, figyelemzavarhoz, lelki betegségekhez, de jelentkezhet magzati, vagy gyermekkori fejlődési visszamaradás képében is.

Vizsgálatok adatai alapján a naponta kevesebb, mint 6-7 órát alvók körében magasabb a halálozási arány. Egyes kutatások eredményei szerint az alváshiány nagyobb halálozási kockázati tényező, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, vagy a szívbetegségek.

Az elegendő alvásidő a sikeres fogyókúra elengedhetetlen feltétele. Ennek hiányában nem csak a plusz kilóktól nehezebb megszabadulnunk, de a hízás is könnyebben következik be.

Az American Sleep Disorders Association szervezet adatai alapján több, mint 85 féle alvási zavar létezik. A rendellenességek egy részét.az alvás során jelentkező légzési problémák alkotják.

A krónikus horkolás rendszerint valamilyen szív-, vagy az agy területét érintő betegséggel áll összefüggésben. Az alvási apnoé, vagyis az alvás közben jelentkező légzéskimaradások gyakori oka diabétesz, vagy asztmás betegség megléte. A betegség ezzel együtt jelentősen növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, rontja a vezetési képességeket.

Pihentető alvásra tehát szükségünk van. Az elmulsztott órák súlyos egészségügyi problémákhoz és azok szövődményeihez vezethetnek. Szánjunk egy kis időt szervezetünk regenerálására, s ha hétközben nem is megoldható, de hétvégén pihenjünk többet. fittseg

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: