2013-01-14 18:13:58• hírek • Kocsis Zoltán

Madárlesen a Természetvédelmi Ügynökséggel

Immár negyvenkét éve február 2-a a Vizes Élőhelyek Világnapja. Ennek alkalmából a Szatmár Megyei Természetvédelmi Ügynökség évről évre igyekszik érdekes tájékoztatási akciókkal nyomatékosítani a vizes élőhelyek fontosságát.

Ráadásul az ENSZ a 2013-as esztendőt a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évévé nyilvánította, ami tovább emeli a Vizes Élőhelyek Világnapjának jelentőségét. Az akciók idei mottója nemzetközi szinten a „Vizes élőhelyek és a vízgazdálkodás", az ügynökség pedig igyekezett programját ennek megfelelően kialakítani.

A Romániai Ornitológusok Szatmár megyei szervezete, az Erdélyi Kárpát Egyesület és az Új Remény jótékonysági szervezet támogatásával január 16-án, szerdán a Borválaszúton és környékén folyó Bor patak, 19-én pedig a Szamos mentén élő madarak életmódját figyelhetik meg a tevékenységen részt vevő diákok. Február elsején a gyerekek ellátogathatnak a Majtényi tóhoz, ahol bemutatják nekik a vízgazdálkodás alapjait és ugyanott díjazzák majd a legaktívabb diákokat.

Az „Egyezményt a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, különös tekintettel a vízimadarak élőhelyeire", vagy rövidebb nevén a Ramsari egyezményt 1971 február 2-án írták alá abban az iráni városban, amelyről a nevét kapta. Ez az egyik legrégebbi természetvédelmi egyezmény, amelyhez Ecuadorral, Fehéroroszországgal, Horvátországgal, Liechtensteinnal, Macedóniával, Szlovéniával, Ukrajnával és Zambiával együtt Románia 1991, míg Magyarország már 1979-ben csatlakozott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: