2013-01-17 14:47:42• hírek • Kocsis Zoltán

Az alternatív energiák éve lehetne az idei

Az alternatív energiák népszerűsítésére helyezné a hangsúlyt az idei esztendőben Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. Az idén megjelenhetnek az első kikötők is a Szamoson, elkészül az öko-tábor Nagytarnán, elkezdődik az Iparosotthon felújítása, folytatódik az ecsedi láp újjáélesztése - terv, munka, teendő van tehát bőven. Mint ahogy volt a tavaly is.

„Hogy milyen megvalósításokra vagyok a legbüszkébb? Nem tudnék egyet kiemelni, de komoly elégtételt és örömet okoznak azok az uniós projektek, amelyek lehetővé teszik a nagytarnai tábor kialakítását, a Szamos vízminőségének és a hajózhatóvá tételének vizsgálatát és nem utolsó sorban az Iparosotthon felújítását", tartott gyors évértékelő Békéssy Erzsébet. Aki szívesebben beszél a jövőről, mint a múltról.

A jövő viszont a Környezetvédelmi Ügynökség esetében is szorosan kapcsolódik a múlthoz. 2004-ben hozták létre például azokat a Regionális Ügynökségeket, amelyeket 2012 végén a kormány megszüntetett. Szatmár megye a kolozsvári ügynökséghez tartozott - és noha nem volt alárendeltségi viszonyban a kolozsvári intézménnyel, utóbbinak magasabb kompetenciái voltak. Ilyen volt például kétezer sertés vagy negyvenezer csirke fölötti farm működésének engedélyeztetése. A Regionális Ügynökség megszűntével nem csak a kompetencia, hanem a munka mennyisége is megnőtt a megyei ügynökségeknél. Ezért szeretné Békéssy, ha kollégáival együtt továbbképzésem vehetne részt.

Szintén 2004 óta húzódik a Szatmár megyei ügynökség szatmárnémeti székhelyének ügye: a telket ugyanis korábbi tulajdonosai immár kilenc éve visszaigényelik. A jelek szerint azonban idén pont kerülhet a per végére, kedvező döntés esetében pedig hozzákezdhetnek végre az épület felújítására, modernizálására. „A minisztériumban évről évre el van különítve az erre szánt 100.000 lej, de a per miatt nem tudtuk elkezdeni a munkát", magyarázta Békéssy.

Márciusban viszont biztosan elkezdődik az építkezés a nagytarnai ökotáborban, amelynek döntő többsége a tervek szerint az év végéig be is kell fejeződnie. „Szinte napi kapcsolatban vagyunk a kivitelezővel, folyamatosan zajlanak az egyeztetések", mondja az igazgatónő. Ugyanilyen lelkesen nyilatkozik a Szamos ügyében is: hamarosan elkészül a folyó hajózhatóságát vizsgáló tanulmány. Ezt követően már a korábban jelentkező beruházóktól és a polgármesteri hivataltól függ, hogy megépül-e a két kikötő s régi strand és a közigazgatási palota magasságában.

Nem ilyen előrehaladott az ecsedi láp ügye - idén készülhet el a pályázat, „aztán meg kell találnunk azokat a kereteket, amelyek között pályázhatunk", mondta Békéssy.

„Mindezek mellett az idei évet az alternatív energiák népszerűsítésére szeretném szánni, mondja az igazgatónő. Megkeresett már magyar cég a gépkocsik használt abroncsainak pirolízis útján való újrahasznosítása ügyben. Szintén fűtőanyagként használják Nyugat-Európában a szennyvíztisztítókban kialakuló iszapot - ezt is népszerűsíteni szeretném, mint ahogy a használt-olaj begyűjtésének infrastruktúrája mellett is tovább fogok lobbizni", jelentette ki.

Ezzel azonban még távolról sem merül ki a tervezett lobbitevékenység! Békéssy el szeretné érni, hogy Szatmárnémeti régi központjában legalább vasárnap beszüntessék a közúti forgalmat; hogy új központban fákat, cserjéket ültessenek; hogy az ideiglenes körforgalmak véglegesítésével növeljék a zöldövezetek mennyiségét Szatmárnémetiben.

Mindezeken túl pedig idén folytatódnak a Környezetvédelmi Ügynökség jól ismert és közkedvelt programjai, versenyei, mint például a virágkarnevál vagy az „„Élet a környezetért, élet az emberért" verseny.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: