2020-02-27 12:23:20• hírek • Bede Emőke

Az alternatív energiaforrásokról szerveztek szakmai fórumot Szatmárnémetiben

Csütörtök délelőtt hiánypótló prezentációk sorára került sor Szatmárnémetiben a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. és a Technosam Kft. jóvoltából, a szakmai fórum központ témája ugyanis a napjainkban egyre nagyobb teret hódító alternatív energiaforrások, illetve az energiahatékonyság kérdése volt.

A konferencia szervezésének ötlete még január első napjaiban született meg, amikor is Veres Norbert, a CED hálózat szatmári irodavezetője és Márkos Tibor, a Technosam Kft. ügyvezetője egyre sürgetőbbnek érezték, hogy ezzel a világszerte sokat tárgyalt kérdéssel Szatmárnémetiben is foglalkozzanak. Annak érdekében, hogy az alternatív energiaforrásokról az az energiahatékonyságról a fórumon részt vevők minél szélesebb képet kapjanak, a szervezők úgy döntöttek, nem csak helyi, hanem magyarországi gyártók és forgalmazók képviselőit is elhívják városunkba, hogy bemutassák tevékenységüket és termékeiket. Így egy igencsak színes palettát sikerült összeállítani, mely által nem csak elméleti tudással, hanem gyakorlati ismeretekkel is gyarapodhattak a szatmári gazdasági szféra szereplői.


Mielőtt azonban sor került volna a rövid, ám annál tartalmasabb előadások bemutatására, Telegdi Andrea, a Kolozsvári Főkonzulátus külgazdasági attaséja köszöntötte az egybegyűlteket. „Itt, a határ mellett mindig az az érzése az embernek, hogy zökkenőmentesek a magyar–román gazdasági kapcsolatok, hiszen ennek kedvez a földrajzi közelség, a meglévő logisztikai útvonalak hálója és az évtizedek óta fennálló stabil kereskedelmi kapcsolatok is. Csak megerősíteni tudom a magyar kormány azon szándékát, hogy ezeket a kapcsolatokat még intenzívebbé tegye, többek között az M3-as autópályának az államhatárig történő elhozatalával” – fejtette ki Telegdi. Hozzátette, amennyiben a szatmári elkerülőút is elkészül, úgy a városnak nagy esélye van arra, hogy egy kardinális, nagy stratégiai jelentőséggel bíró gazdasági csomóponttá váljon. Zárszóként a külgazdasági attasé abbeli reményének is hangot adott, hogy a konferencia előrelendíti majd a régió iparának zöldebbé, környezettudatosabbá válását, s ezáltal hozzájárul a gazdaság fejlesztéséhez is.


Telegdi Andrea után Maskulik Csaba, Szatmárnémeti városmenedzser vette magához a szót. Maskulik elmondta, örömmel tölti el a tudat, hogy vannak még Szatmáron olyan lelkes emberek, akik úgy gondolják, hogy az újdonságot, az innovációt el kell hozni városunkba, és megpróbálják megmozdítani a helyi vállalkozókat, és felkelteni az érdeklődésüket a jövő trendjei iránt. Annál is inkább, mivel Románia – és benne Szatmárnémeti – jelenleg nem áll túl jól az alternatív energiaforrások kiaknázása szempontjából – jegyezte meg keserűen a városmenedzser.


A rövid megnyitót követően a jelenlevők előadásokat hallgathattak meg az alternatív energiaforrásoknak az ipari területen történő felhasználási lehetőségeiről, az energiahatékonyság növeléséről, különféle pályázati lehetőségekről, stb. Az eseményt az ebédet követően egy kötetlen konzultáció zárta, mely tapasztalatcserére és szakmai kapcsolatok kiépítésére is remek alkalmat nyújtott.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: