2015-02-04 17:31:45• hírek • Kocsis Zoltán

Az önkormányzat, amelynek csak az út és a szennyvíztisztító maradt

Az önkormányzat, amelynek csak az út és a szennyvíztisztító marad meg - évek múlva ezzel az elrettentő címmel jelenhet meg fejezet a Kányaházai Polgármesteri Hivatalról az esetleges „Gazdálkodj okosan - útmutató önkormányzatoknak" című könyvben. A helyzet azonban sajnos egyáltalán nem ad okot viccelődésre, a gondok ugyanis jóval nagyobbak!

Olyannyira, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal zárolta az önkormányzat bankszámláit, zárolta ingó és ingatlan értékeit, beleértve a község három iskolájának épületét. Úgyhogy a hivatal tényleg csak az úttal és a szennyvíztisztító állomással maradt. Jelenleg annyi pénze és mozgástere maradt, hogy ki tudja fizetni a béreket. A következő hat hónapban. A helyzetről nemrég egy sajtótájékoztató keretében beszélt Dinu Birtoc, a község alpolgármestere.

A gondok akkor kezdődtek, amikor 2014 elején mezőgazdasági minisztérium ellenőrei rájöttek, hogy Gheorghe Copil polgármester úgy pályázott meg európai uniós támogatást a vízhálózat bővítésének érdekében, hogy azzal párhuzamosan két, kormánytámogatásból finanszírozott hasonló beruházás már javában folyamatban volt. A polgármester még ki is pipálta a pályázati dokumentum azon pontját, mely szerint hasonló beruházásra nem kapott még támogatást.

Ha mindez nem lett volna elég, napvilágot látott a tény, hogy Avaslekence településen a megpályázott kétszáz ház közül alig felét szolgálja ki a megépített hálózat! Ezt követte a Vidéki Beruházások Finanszírozásának Ügynökségének felismerése, hogy a Lekencét Kányaházával összekötő út nem ott van, ahol a pályázat szerint lennie kell. Ráadásul egy szakaszát kétszeres finanszírozásból építették meg.

A Copillal több alkalommal is tettlegességig menő ellentéten lévő Dinu Birtoc alpolgármester kétségbeesésében ismét a prefektúrához fordult segítségért. A Kányaházai Polgármesteri Hivatalnak ugyanis jelenleg 4,9 millió lejt kell visszafizetnie az Országos Hitelgarancia-alapnak, 4,3 millió lejt az Adó - és Pénzügyi Hivatalnak, 1,2 milliót pedig a kivitelezőknek. Amennyiben ezt nem teszi meg, eladásra bocsátják minden ingó és ingatlan értékét.

Maradt az út és a szennyvíztelep...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: