2014-10-30 19:03:24• hírek • Nagykároly.ro

Az álmaik Fényországban vannak

Fényországom címmel első filmjére készül a mezőfényi Lila Fecskék gyermek színjátszó csoport. Már elkészültek a filmmel, az utómunkálatok zajlanak. Különleges mozgóképes összeállítás lesz ez: közel egy órán keresztül filozofikus gondolatokat tartalmazó dalszövegeket mondanak fel fényi gyerekek...

„Immáron második évadját kezdi a színjátszó csoport ezzel az új munkával. Kisebb bemutatkozó fellépéseken és két nagyobb előadáson is túl vagyunk már. Tavaly adtuk elő hagyományos fényi lakodalmas összeállításunkat, amelyben igyekeztünk felidézni a falu régi lakodalmas szokásait. Régi nótákat tanultunk, és kíséretnek az elmaradhatatlan hegedű- és harmonikaszó adta az igazi ízét a mulatságnak. Júniusban egy még nagyobb szabású előadásunk volt, ami komoly előkészületi munkával járt. Óz a csodák csodája című zenés darabbal varázsoltuk el a közönséget. Aztán nyári szünetre vonultunk, de megígértem a gyerekeknek - írja a mezőfényi kulturális élet „motorja, Tempfli Katalin -, hogy ősszel folytatjuk, s valami különleges, érdekes és új dologgal fognak megismerkedni. Úgy gondolom, ez a film ilyen lesz. Motivációim között szerepelt, hogy szerettem volna megismertetni velük a játék és az előadásmód ezen műfaját is, újszerű élményeket adni nem csak nekik, hanem a közösségnek is, akihez tartozunk, akihez sorsunk köt. Ugyanilyen intenzitású volt azon motivációm is, hogy immár kiforrott és céltudatos személyiségként egy művészi film keretein belül átadjam mindazt másoknak, ami meggyőződésem szerint értéket képvisel földi életünkben. A film több tekintetben is rendhagyó lesz. Bár gyerekek lesznek a szereplői, mégis elsősorban felnőtteknek szól. Olyan ismert művészek, költők gondolatai, ismert sorai fognak elhangzani benne, amit eddig dallamos változatban ismertünk elsősorban, mivel egytől egyik híres magyar dalok szövegeiről van szó. A tökéletes zenei burok leválasztása után döbbenetesen nyílt és egyenes szöveg hasít az olvasóba (hallgatóba). Mindez pedig gyermeki hangon kétszeres erővel tud hatni az ember lelke felé, hisz a gyermek minden előítélet, érzelmi befolyásolás nélkül képes közvetíteni (még). Másik érdekessége a filmnek, hogy minden üzenet egy-egy gyermek hangos gondolatain keresztül fog megszólalni. Minden egyes kiválasztott forgatási helyszín az egyes üzenetek gondolatiságának megfelelően az idetartozásunk élményét , értelmét erősíti.

Hisz ide tartozunk, erre a Földre, annak is egy kicsiny falujába, mely olyan szerencsés, hogy a fény nevét viselheti. Most itt élünk, ez a mi kis országunk. Itt van dolgunk. De ha túl tudunk nézni a hétköznapiság jelentéktelen és értéktelen törekvésein, akkor ráérezhetünk, hogy mindannyian egy hatalmas Fényország lakói vagyunk. Bár sokszor éljük meg a gondok és fájdalmak sötétségét, sejtjeink hordozzák a fény emlékét, a szeretetteljes nyugalom érzését, fényországi emlékeinket, mely mindenki számára ott van, ahová hite és meggyőződése mutat.

Csodaszép helyen élünk. Észrevenni minden kis csodát néha csak pár percnyi csendesség és figyelem kell. A filmben szeretném visszaadni mindezt, hogy az ismerős táj, vagy hely egy-egy értékes üzenettel összemosva egy egészen újszerű élménnyel és felismeréssel gazdagítson mindenkit: az idetartozás élménye, a másokhoz és önmagunkhoz való viszonyulásunk értékelése, esetleg átértékelése. A tartalmi mondanivaló magvasságán túl tanítványaim lelkes hozzáállása és tehetsége, a film kép- és hangtechnikai munkálataiban részt vevő munkatársaim szakértelme mind-mind bizakodásra ad okot, hogy értelmes dolog van születőben."

A felvételek és stúdiómunkák elkészültek, illetve a végéhez közelednek. Jelenleg éppen az úgynevezett vágás zajlik - fejtette ki hírportálunk érdeklődésére Tempfli Katalin. A hangtechnikus egyébként Orosz Robi, míg az operatőr Incze Gábor. Hogy hol lehet majd megtekinteniük például a károlyiaknak a filmet, egyelőre nem tudni, de ha igény lesz rá, bizonyára megoldódik ez is - árulta el a bevallottan lelkes ötletgazda. Módfelett izgalmas az elkészítés is - avatott bele. A filmben a magvas gondolatokat gyerekek mondják el, s olykor például szükséges volt elmagyarázni nekik azt, amit egyelőre ők nem értenek (szerencsére). Történt, hogy a Padlás című musical Ott a tenger, itt az én hajóm kezdetű dalának a mondandóját fontosnak érezte elmagyarázni a csöppségeknek. „Kati néni, mit jelent ez?" - kérdezték. Hát képzeljék el - kérte őket -, hogy sokan elmennek akár még Németországig is a gazdagabb élet reményében. Teszik ezt annak ellenére, hogy a hajójuk, a boldogságuk itt van. A szöveg is így zárul: „nekem itt vannak álmaim".

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: