2010-06-16 14:34:14• hírek • Szatmar.ro

Kiskutya a háznál!

A kölyökkutya születésétől a leválasztásig az anyának kellene gondoskodnia a kicsiről, ha ez azonban még sem történik meg, a gazdinak kell átvennie ezt a szerepet.

A kiskutyára, csakúgy mint az anyára kellően kell figyelnünk, ellenkező esetben az elhullás fenyegetheti őket. A kutya ellésekor nem minden kutya képes elvégezni a rá háruló dolgokat, ezért sok esetben segítenünk kell neki. Ha például az anya nem bontja ki a kicsit a burokból, akkor ezt a gazdinak kell megtennie. A köldökzsinór elrágását sem végzi el minden esetben a szuka, amivel a köldökzsinór összepasszírozását is eredményezné, így ezt célszerű két ujjunk körme között elszakítani, összeszorítva a köldökzsinórt. A vérzés ebben az esetben hamar eláll - tanácsolja Molnár Zsolt állatorvos.

Nagyon fontos az anyakutya szervezete számára egy bizonyos hormonszint megléte, amit a méhlepény és a magzatvíz hoz magával, a kiskutyákról való lenyalással ezt pótolja, illetve segítségével méhe is tisztul. Ha ezt nem teszi meg, akkor a kölyköket meg kell tisztítani egy ronggyal, majd megszárítani. A kicsik számára 27-28 C fok az ideális hőmérséklet, ha ez hiányzik, a nedves kölykök hamar megfáznak, ami következtében néhány napon belül leesik a szopási kedv, majd a kicsik kihűlnek és elpusztulnak.

Az anyaszuka egy tünetmentes fertőzése szintén a kicsinyek elhalásához vezethet. Ezt a fertőzést szülés közben viszi át a kicsikre, akik 3-10 napos korukban elpusztulnak. Ezt kezelni nem, azonban megelőzni lehet. A megelőzés első lépése a hüvelykenet vizsgálata. Ha kiderül, hogy probléma van, jó esetben még idejében lehet kezelni a szukát, így előzve meg a kicsinyek elvesztését. A fül és farokvágást a kiskutyák esetében öt napon belül érdemes elvégezni, ekkor ugyan is még szinte nem is érzékelik a fájdalmat. A szukák alá lehetőleg szalmát, illetve újságcafatot kell tennünk, amit naponta cserélünk kell.


Nincs is jobb, mint egy kis játszás után pihenni a testvéreim között
Nincs is jobb, mint egy kis játszás után pihenni a testvéreimmel


Ha jól beindul a szopás, akkor az anya helyes táplálására kell nagyon odafigyelnünk. Minél több proteinhez kell juttatnunk kedvencünket, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tejet termeljen. A kiskutyák szeme 10-12 nap után nyílik ki és háromhetes korukban már mozogni kezdenek az alomban. Ekkorra már az anyaszukán keresztül kapott parazitalárvák már nagyon szaporodnak bennük, így 3,5-4 hetes korukig túl kell essenek az első féregtelenítésen, mivel semmiféle védekezési rendszerrel nem rendelkeznek és csak tejjel táplálkoznak, ebben a közegben az élősködők rendkívül jól szaporodnak. A külön kutyák számára készült tejtermékekkel már 3,5 hetes kortól lehet pótolni a táplálékot.

Főtt-, darált húsokat öt-hat hetes kortól ajánlott adni nekik, mivel ettől szépen fejlődnek. Hat hetes kortól túlesnek a második féregtelenítésen és az első oltáson, ami a kölyökkori betegségek ellen véd.
Nyolc hetes korukra a második oltást kell beadni, míg a harmadikat három hónapos korig. Az első oltás előtt nem ajánlott kivenni az alomból a kicsit, sőt ennek beadása után is ajánlott legalább egy-két hetet várni annak érdekében, hogy az oltás hatása meglegyen, és az új környezetben ne fertőződjön meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: