2011-01-05 12:19:31• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kettős állampolgárság - vegyes a megítélés

A magyar állampolgárság igénylésének kérdése nemcsak a román közéleti szereplők, hanem a romániai magyarság körében is vegyes véleményeket szül.

A román politikusok egy része nem rejti véka alá ellenérzéseit e kérdéssel kapcsolatban, így tett például a Realitatea hírtelevízió egyik beszélgető műsorában Norica Nicolai liberális párti európai parlamenti képviselő. Pártjára és az ugyancsak ellenzékben lévő szociáldemokratákra az utóbbi időszakban általában is jellemző a nacionalista, főleg magyarellenes retorika.

Az ellenzékhez tartozó román közéleti szereplők körében különösen az keltett felháborodást, hogy hétfőn Tamás Sándor Kovászna, Borboly Csaba Hargita, valamint Lokodi Edit Emőke Maros megyei tanácselnök Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterrel együtt elsőként folyamodott a csíkszeredai főkonzulátuson magyar állampolgárságért.  
Ennek szellemében nyilatkozott a napokban Mircea Dusa, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Hargita megyei szervezetének elnöke, a PSD képviselőházi frakcióvezetője, aki erkölcstelennek nevezte az említett önkormányzati vezetők lépését. Úgy vélte, hogy a román állam képviselőiként és választott közigazgatási vezetőkként ez nem volt helyénvaló, még ha jogilag megtámadhatatlan is, amit tettek.


A politikusok között vegyes, a lakosság körében egyértelműen pozitív a megítélés
A politikusok között vegyes, a lakosság körében egyértelműen pozitív a megítélés



Bogdan Diaconu, a Konzervatív Párt alelnöke a román állami tekintély lábbal tiprásának minősítette Tamás Sándor, Borboly Csaba, Lokodi Edit Emőke és Antal Árpád magatartását. "Valójában Magyarországra szeretnék költöztetni megyéiket, a magyar állampolgárság pedig csak trükk, amellyel nyíltan jelezhetik, hogy Magyarországnak vannak alárendelve, elárulva Romániát" - vallja Diaconu, aki attól tart, hogy a magyar állampolgárok számának növelésével kívánják alátámasztani az autonómiaigény legitimitását.

Ezzel kapcsolatosan a romániai magyar sajtó idézi Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, aki újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: Románia miniszterelnök-helyetteseként egyelőre nem tartja szükségesnek a magyar állampolgárság igénylését. "Én magyar vagyok, román állampolgár, Románia kormányfőhelyettese, így egyelőre nem óhajtok más státust is elnyerni" - fogalmazott az Impulzus.ro, a Krónika és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) által egyaránt idézett politikus.

Hozzátette azonban: semmilyen problémát nem lát abban, hogy valaki magyar állampolgár szeretne lenni. Abban sem lát kivetnivalót, hogy Maros, Hargita és Kovászna megyék önkormányzatainak RMDSZ-es elnökei elsők között kérték a magyar állampolgárságot, hiszen - mint Markó mondta - ők nem miniszterek vagy kormányfő-helyettesek.
Ezzel szemben a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezete kampányfogásnak tartja az önkormányzati vezetők lépését. Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke elítéli, hogy az RMDSZ-es elöljárók kapcsolataikat kihasználva elsőként adták le a honosítási kérelmet. Kulcsár hangsúlyozta: az MPP tagjai is kérni fogják a magyar állampolgárságot, de beállnak a sorba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: