2007-12-12 11:49:58• hírek • Szatmar.ro

Az állami ingatlanokat licit nélkül lehet értékesíteni

basescu-magyarazA képviselőház tegnap megszavazta az állami ingatlanok értékesítéséről szóló törvényt.
Megteremtették a lehetőséget a visszaélésre a képviselők, akik tegnap megszavazták az állam tulajdonában lévő ingatlanok eladását. Korábban a törvényt visszaküldte a parlamenthez Traian Băsescu államfő azzal a kéréssel, hogy az ingatlanokat csak licit révén lehessen értékesíteni. Ezt azonban egyik ház sem vette figyelembe.
 
A szenátus már korábban eltekintett az államfői javaslattól. Tegnap a képviselőházban is simán átment a törvény, amelyet az államfő már nem fordíthat vissza, hiszen az alkotmány szerint másodszor az ország első embere köteles kihirdetni azt.
 
Az állam tulajdonában lévő ingatlanokat kezelő és a kormánynak alárendelt RAAPPS számos ingatlant birtokol. Ezek között sok Bukarestben található, s ezekben laknak az állami funkciókat betöltő kormánytisztviselők és törvényhozók egy része. Éppen a napokban robbant ki botrány Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök körül amiatt, hogy egy protokollvillát mindössze hatszáz lejért bérel Bukarestben.
 
A RAAPPS lakásai körül az elmúlt tizennyolc év alatt rengeteg cirkusz volt, megfigyelők pártállástól való hovatartozás nélkül egyetértenek abban, hogy egyetlen kormányzó pártban sem volt meg az a szándék, hogy tisztázzák az állami lakások bérlési vagy eladási feltételeit. Ez a homály ugyanis lehetőséget teremtett arra, hogy vezető politikusok potom áron, vagy éppenséggel ingyen lakhassanak. Az évek során kiderült, hogy a jogi szabályozás hiányát kihasználva, sokan mandátumuk lejárta után is az állami házakban maradtak.
 
A mostani bérlők számára a jogszabály megteremti azt a lehetőséget, hogy közvetlen tárgyalás útján juthassanak a lakások birtokába. Nekik elővásárlási joguk van arra az esetre, ha a RAAPPS úgy dönt, hogy eladja az általuk elfoglalt ingatlant. A képviselőház viszont kiegészítette a törvényt azzal az előírással, hogy a közvetlen tárgyalások útján sem adható el egy ingatlan a független szakértői értékelésben megszabott ár alatt.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: