2019-11-10 09:07:29• hírek • Bede Emőke

Az államfőválasztás első két órájában több mint 7 ezer Szatmár megyei élt szavazati jogával

Vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a belföldi szavazóhelyiségek, ahol az ország csaknem 19 millió szavazópolgára államfőt választ a következő ötéves időszakra.

Szatmár megyében 337 szavazóházat alakítottak ki, ahova nem kevesebb mint 313 553 szavazásra jogosult állampolgárt várnak az urnához – derül ki a Központi Választási Iroda (BEC) honlapjáról, ahol egyébként folyamatosan, valós időben lehet követni a szavazás állását. A szavazóházak nyitását követő két órában, azaz reggel 9-ig a BEC adatai szerint 7425 Szatmár megyei lakos adta le voksát: 6140-en az állandó listáknak megfelelő körzetben, 1 285-en pedig lakhelyüktől távol, azaz pótlistás voksolóként. Ezzel megyénk részvételi aránya 2,36 százalékra nőtt. Kilenc óráig egyébként egyetlen mozgó urnás szavazást sem regisztráltak.


A Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a szavazás minden szavazóházban gond nélkül kezdődött meg, incidenseket egyelőre sehonnan sem jeleztek.



A szavazókörletek egészen este 21 óráig fogadják majd a voksolni óhajtó állampolgárokat. Ahogyan azt már a korábbi választásokon megszokhattuk, azok az állampolgárok, akik november 10-én más községben vagy városban tartózkodnak, mint ahova a hivatalos okmányaik szólnak, bármelyik szavazókörletben leadhatják voksukat. Az ilyen személyek nevét értelemszerűen felvezetik a pótlistára, Azok pedig, akik valamilyen oknál fogva (pl. betegség vagy házi őrizet) nem tudnak az urnákhoz járulni, írásban kérvényezhetik, hogy a szavazókörlet elnöke mozgóurnát bocsásson a rendelkezésükre. Végül, de nem utolsóban fontos leszögezni azt is, hogy azok, akik a lakhelyükön mennének el szavazni, az állandó listáknak megfelelően, a számukra kijelölt választási irodákat kell felkeressék.


Mindazoknak, akik nem tudják, melyik szavazóházban járulhatnak az urnához, érdemes felkeresni az Állandó Választási Hatóság honlapját, ugyanis az általuk összeállított online adatbázisból mindösszesen a személyi szám és a vezetéknév, illetve egy biztonsági kód megadása által azonnal kiderül, hol is kell jelentkezni pecsételésre.


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: