2016-12-22 14:45:05• hírek • MTI

Az államfő karácsony után jelöl miniszterelnököt

Klaus Iohannis államfő a kormányalakítási tárgyalások végén, csütörtökön bejelentette: csak a karácsonyi ünnepek után jelöl miniszterelnököt.

Az államfő jelezte, két párttól kapott javaslatot a miniszterelnök személyére vonatkozóan: a - parlamenti mandátumok több mint 47 százalékával rendelkező - Szociáldemokrata Párttól (PSD), és a - mandátumok öt százalékával rendelkező - Népi Mozgalom Párttól (PMP). Hozzátette: tudomásul vette, hogy a PSD körül kialakult egy többségi koalíció.

Iohannis nem indokolta meg, miért halasztotta el a kormányalakítási megbízásról szóló elnöki rendelet kibocsátását. Annyit mondott: a következő napokban "megbeszéléseket folytat" a témáról, és a miniszterelnök jelölésére karácsony után kerül sor.

A PSD körül kialakult koalíció a muzulmán vallású, Romániában őshonos tatár kisebbségből származó Sevil Shhaideh volt regionális fejlesztési minisztert javasolta a posztra csütörtökön. Ha kormányfővé választják, ő lesz Románia első női miniszterelnöke.

Liviu Dragnea, a PSD időközben házelnökké választott elnöke sajnálkozását fejezte ki a halasztás miatt, amelyet azonban - főleg Iohannis többségi koalícióra tett megjegyzése miatt - nem elutasításként értékel. Kifejtette: a december 11-i választások nyomán létrehozott szociálliberális koalíció fontosnak tartja, hogy még idén beiktassa az új kormányt, a parlament pedig felkészült arra, hogy a szükséges tennivalókat - a miniszterjelöltek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást - 48 órán belül lebonyolítsa.

"Mindenkinek megvan a ritmusa" - jegyezte meg ironikusan a PSD elnöke.

A román hírtelevíziók elképzelhetőnek tartják, hogy a jelölt nemzetbiztonsági ellenőrzése miatt nem adott még kormányalakítási megbízást Iohannis a nyilvánvaló parlamenti támogatással rendelkező PSD-jelöltnek. A kormányalakítási tárgyalásokon a PMP elnökeként részt vevő Traian Basescu volt államfő csütörtökön felhívta a sajtó figyelmét arra, hogy Sevil Shhaideh szíriai férje húsz évig a damaszkuszi mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, de azt kérdésre sem volt hajlandó kifejteni, hogy mi a jelentősége ennek az információnak.

Miután Iohannis elhalasztotta a kormányfőjelölt nevesítését, kérdésessé vált, hogy beiktathatják-e még idén az új román kormányt. A jelöltnek a kormányalakítási megbízástól számított tíz napon belül kell bemutatnia a kormányprogramot és a kabinet névsorát a parlamentben, kormánya beiktatásához pedig a bizalmi szavazáson meg kell szereznie a törvényhozók többségének támogatását.

A bejelentés előtt Iohannis megemlékezett arról, hogy 27 évvel ezelőtt ezekben a napokban az önkényuralom és elnyomás ellen lázadó emberek vonultak utcára Romániában, akik határozott nemet mondtak a diktatúrára, és életüket is készek voltak feláldozni a szabadságért. A forradalom mártírjainak áldozata nélkül Romániában nem lenne szabadság és demokrácia - figyelmeztetett a román államfő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: