2016-02-09 21:55:29• hírek • Kocsis Zoltán

Az állam fizet – csak Szatmárban közel 2000 gyereknek –, hogy járjanak óvodába!

A szegénység elleni harc leghatékonyabb eszköze a tanulás! Ez a mottója a munkaügyi, az oktatási és a pénzügyminisztérium most útjára induló programjának, melyben az állam fizet azért, hogy a gyerekek óvodába járjanak! Persze nem mindenkinek!

Kizárólag azoknak, ahol a családon belül az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 284 lejt. A „Minden gyereket óvodába!" elnevezésű program jogszabályi hátterét tavaly októberben fogadta el a törvényhozás, a köztársasági elnök pedig ki is hirdette.

A rendszert az ovidiu.ro projekt révén már 2010 óta tesztelik. Kezdetben csak 13 településen indult, ám mostanra már 45 településen működik a rendszer. Van olyan település, ahol a program következtében három csoportról nyolcra emelkedett az ovisok száma. Létezik olyan megye is - név szerint Kolozs -, ahol a megyei tanács a program teljes költségét magára vállalta. Számítások szerint országszerte 120.000 gyerek részesülne ebben a támogatásban, a kormány pedig az idei évre 55,5 millió lejt különített el.

A programot kedden mutatták be a prefektúra nagytermében előbb a polgármestereknek, majd délután a tanügyi intézmények vezetőinek. Itt elhangzott, hogy Szatmár megyében az előzetes felmérések szerint mintegy 1850 olyan 2-6 év közötti gyerek él, akik jogosultak lehetnek a támogatásra. Összehasonlításképpen például a szomszédos Szilágy megyében 1300 körül van a gyerekek száma.

A rendszer egyszerű. Minden olyan gyerek, akinek családjában a tagok egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a 284 lejt, havonta 50 lej értékű szociális értékjegyet kap. Az élelmiszerjegyekhez hasonló szociális értékjegy fejében bármit lehet vásárolni, kivéve alkoholt és dohánytermékeket. Ezt a jegyet azonban csak akkor kapja meg a szülő, amennyiben a gyerek rendszeresen jár óvodába. Havonta legtöbb három igazolt hiányzás elfogadható és az orvosi igazolás is az adott hónapban meglévő oktatási napok legtöbb feléről mentheti fel a gyereket. Ez alól egyetlen kivételt lehet tenni egy évben. (Tehát egy év alatt egyetlen hónapban hiányozhat a gyerek a napok több mint feléről, ám akkor is csak orvosi felmentéssel.) Nagyon fontos, hogy a jegyet csakis oktatási periódusban biztosítja az állam. A nyári vakáció hónapjai alatt tehát nem!

Az önkormányzatoknak február 10-ig nyilvántartást kell készíteniük azokról a gyerekekről, akik ebben a támogatásban részesülhetnek. A szülőknek április 30-ig igényelniük kell a támogatást. A pénzügyi hátteret az állam biztosítja, a jegyeket az önkormányzatoknak kell kiosztaniuk minden hónap 15-ig.

A találkozón elhangzott, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal rugalmatlansága miatt szinte lehetetlen ellenőrizni az igénylők tényleges adózott jövedelmét. A külföldön dolgozókét pedig lehetetlen!

„Megint mi fizetünk, akik dolgozunk, azoknak, akik nem dolgoznak", hallatszott a méltatlankodás a hallgatóság soraiból. Elgondolkodtató azonban, hogy a statisztikák szerint a rossz anyagi helyzetben lévő gyerekek kétharmada nem jár óvodába, a középosztály esetében viszont a gyerekek 77%-a jár...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: