2013-01-25 15:17:31• hírek • Kocsis Zoltán

Szakszervezeti vezetőkkel találkozott a prefektus

Az országos szakszervezetek helyi vezetőivel találkozott péntek délelőtt Eugeniu Avram prefektus és Cristian Sasu alprefektus. A megbeszélésen részt vett a Munkaadók Országos Szövetségének képviselője, Costea Ciprian is.

A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt a szociális párbeszédről szóló törvény, a kollektív munkaszerződés hiánya országos szinten és ágazatok szerint, valamint azon csődeljárás és felszámolás alatt álló cégek helyzete, amelyek támogatásában korábban a helyi önkormányzatok hitelezőként vállaltak szerepet.

A szakszervezeti vezetők elégedetlenségüknek adtak hangot, amiért az új szociális párbeszéd törvényében jelentősen csökkentették a szakszervezetek szerepét. „Jelen állás szerint jogilag szinte senkit nem képviselünk", hangzott el többször is.

Felmerült az igény, hogy a bíróságokon ki kellene alakítani egy olyan rendszert, melyben ha valamilyen munkaügyi esetet tárgyalnak, akkor az érintetteknek ne kelljen köztörvényes bűnözők között ülniük, arra várva, hogy sorra kerüljenek.

Szóba került a szakoktatás kérdése is, mondván, hogy az elméleti képzés nem elég, a gyakorlati képzéshez pedig hiányzik a megfelelő infrastruktúra. Ezt megcáfolandó Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes ismertette, hogy valamennyi szakiskola szerződésben áll egy-egy magáncéggel, ahol a tanulók gyakorlati képzése megvalósul. A gond viszont az, tette hozzá Szász, hogy ezek a cégek nem biztosítanak aztán munkahelyet még a legjobb diákoknak sem, miután azok végeznek. A főtanfelügyelő-helyettes szóvá tette továbbá, hogy ki lehetne alakítani oktatási központo(ka)t, amely(ek) akár az egész megye szintjén biztosíthatná(k) a gyakorlati oktatáshoz szükséges infrastruktúrát.

Végezetül a felek megegyeztek abban, hogy a következő megbeszélésen szót ejtenek az egészségügyi rendszer problémáiról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: