2014-11-21 15:02:39• hírek • MTI

Az alkotmánybíróság igazolta Iohannis elnöki mandátumát

A alkotmánybíróság igazolta a megválasztott államfő, Klaus Iohannis mandátumát pénteken, miután a Központi Választási Iroda (BEC) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke átadta a mandátumigazoló határozat egy példányát a megválasztott elnöknek, egy másik példányt pedig a parlamentnek küldenek, amely előtt Iohannis decemberben leteszi a hivatali esküt.

Klaus Iohannis rámutatott: a választók erős és világos üzenetet fogalmaztak meg, amelynek ő minden tekintetben meg akar felelni. Úgy vélekedett, 25 évvel a forradalom után lezárult egy fejezet és a választók világosan üzenték, hogy "Állj, kezdjük elölről!".

Hozzátette: nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni az országot, lépésről lépésre kíván haladni azon az úton, amely egy erős és virágzó Románia felépítéséhez vezet.

"Amikor a választók bizalmát kértem, azt mondtam, hogy helyre akarom állítani a szoros kapcsolatot az államfő és az alkotmány között. Most teljes határozottsággal kijelenthetem: olyan elnök leszek, aki az alkotmány betűjét és szellemét is betartja" - szögezte le Iohannis.

Az alkotmánybíróság ünnepi ülésén a tisztségben lévő Traian Basescu államfő is részt vett, akinek december 21-én jár le második mandátuma.

A távozó elnök Iohannis neki címzett burkolt bírálatát azzal hárította el, hogy néha az államfőnek el kell menni az alkotmányosság határáig, ahhoz, hogy a helyes úton tartsa az országot, mert tapasztalata szerint mindig is jelen voltak az országban a "visszarendeződés csírái". Basescu mindkét mandátuma elején a baloldal körül szerveződött parlamenti többség akaratát figyelmen kívül hagyva jobboldali politikusnak adott kormányalakítási megbízást, kilátásba helyezve, hogy feloszlatja a parlamentet, ha az nem szavaz bizalmat kormányának.

Basescu bevallotta: nem szerette volna úgy befejezni mandátumát, hogy "a baloldal uralja az összes állami intézményt". Örömét fejezte ki, hogy a jobboldal jelöltje, Klaus Iohannis győzött a választáson szociáldemokrata ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben. Rámutatott, Románia korszerűsítése nem ötéves feladat, ezért azt kívánta neki, hogy öt év múlva újraválasszák.

A BEC által közzétett végeredmény szerint Iohannis a november 16-i második fordulóban 6.288.769 szavazatot (54,42 százalékot), míg Ponta 5.264.383 szavazatot (45,56 százalékot) szerzett. A 18,3 millió választópolgár 64,1 százaléka járult az urnákhoz.

A jobboldal jelöltje a külföldi szavazókerületben győzött a legmagasabb, 89,7 százalékos arányban. Az országban Hargita megyében volt a legalacsonyabb arányú, 47,83 százalékos részvétel, ugyanakkor Iohannis a - legnagyobb magyar lakosságaránnyal rendelkező - székelyföldi megyében aratta a legmagasabb arányú, 79,8 százalékos győzelmet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: