2014-03-08 16:43:57• hírek • MTI

Az alkotmánybíróság elutasította az ellenzék óvását

Elutasította a román alkotmánybíróság szombaton azt az ellenzéki óvást, amellyel két jobbközép párt megtámadta a kormányátalakításról szóló keddi parlamenti határozatot.

Az alkotmánybíróság döntése elhárította azokat az alkotmányossági aggályokat, amelyeket Traian Basescu jobboldali államfő és a hozzá közel álló ellenzéki politikusok hangoztattak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult, Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette új kormánnyal kapcsolatban.

Az alkotmánybíróság "mint elfogadhatatlant" utasította el a Demokrata Liberális Párt és Népi Mozgalom Párt törvényhozói által aláírt beadványt, határozatát azonban csak később fogja megindokolni.
A panaszosok alkotmányellenesnek tartják, hogy Ponta nem kért parlamenti megerősítést az új kormány programjára, amely szerintük megváltozott azáltal, hogy Ponta politikai megállapodást kötött az RMDSZ-szel.

Basescu szerint az új kormánykoalíció nem folytathatja a 2012-es választások után megszavazott kormányprogramot. Rámutatott: a választásokon a Szociálliberális Szövetség kapott bizalmat, amelyből a liberálisok kiléptek. Úgy vélekedett: amennyiben Ponta az RMDSZ-szel akar kormányozni, akkor a közös céljaikat tartalmazó politikai egyezményt legalább a parlamentnek legitimálnia kell, ha már a választóktól nem kapott rá felhatalmazást.

Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke már az ülés előtt kijelentette, hogy a hivatalba lépett új miniszterek legitimitásához nem fér kétség. Megjegyezte: konszolidált demokráciákban nem fordulhat elő ilyen helyzet, a maga részéről nem talált hasonló precedenst más uniós tagállamban.

A Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) és két kisebb szövetségese - a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - hétfőn megállapodást kötött az RMDSZ-szel a közös kormányzásról. Kedden a parlament bizalmat szavazott az új kabinetnek, nagy szavazattöbbséggel fogadva el a kormány új szerkezetéről és politikai összetételéről szóló parlamenti határozatot. Szerdán letették a hivatali esküt az RMDSZ részvételével alakult új román kormány miniszterei, köztük a magyar érdekképviselet által jelölt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: