2012-07-03 16:36:39• hírek • MTI

Az alkotmánybíráknak elegük van a támadásokból

A Velencei Bizottsághoz és más európai intézményekhez fordult a román alkotmánybíróság, amely az alkotmányosság felszámolására irányuló törekvésként értelmezi a bukaresti kormány ellene irányuló támadásait - olvasható a taláros testület keddi üléséről kiadott közleményben.

Victor Ponta kormányfő az utóbbi napokban több ízben kijelentette, hogy az alkotmánybíróság Traian Basescu államfő befolyása alatt áll, akadályozza a kormány munkáját és ezért az új kormánytöbbségnek megoldást kell találnia a testület összetételének megváltoztatására.

Az alkotmánybíróság egyebek között az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az egyfordulós, egyéni választókerületes többségi választási rendszer bevezetésére irányuló törvénymódosítást. A testület múlt heti állásfoglalásában leszögezte, hogy az államfő feladata, hogy az országot képviselje az Európai Tanács ülésén - ezt figyelmen kívül hagyva mégis Victor Ponta miniszterelnök utazott el a brüsszeli csúcstalálkozóra.
Az alkotmánybíróság keddi közleménye leszögezi, hogy a törvény értelmében az alkotmánybírák elmozdíthatatlanok és a lecserélésükre irányuló törekvések súlyos támadást jelentenek a jogállamiság, a demokrácia és az ország nemzetközi megítélése ellen.



A közlemény emlékeztet arra, hogy az alaptörvény értelmében háromévenként cserélik le a kilenctagú alkotmánybíróság egyharmadát oly módon, hogy a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal jelöl egy-egy alkotmánybírát.
Az alkotmánybíróság felszólítja a parlamentet és az elnöki hivatalt, hogy foglaljon állást a taláros testülettel szemben megnyilvánuló alkotmánysértő támadással szemben.

"Tekintettel az alkotmánybíróságot ért példátlan támadásokra, a tagjainak eltávolítását kilátásba helyező fenyegetésekre és a helyzet súlyosságára az alkotmánybíróság megkereséssel fordult a Velencei Bizottsághoz, az Európai Alkotmánybíróságok Értekezletéhez és más európai intézményekhez" - olvasható a román alkotmánybíróság valamennyi tagja által aláírt közleményben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: