2014-03-02 22:43:10• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémetiben bemutatta választási programját a Jobbik

Gyüre Csaba alelnök, Szávay István parlamenti képviselő és Erdély Béla erdélyi képviselőjelölt vasárnap délután Szatmárnémetiben mutatta be az április 6-án esedékes magyarországi országgyűlési választásokra készülő Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programját. A három politikus ezt követően lakossági fórumon beszélgetett az érdeklődőkkel, majd folytatta útját Nagyváradra.

Spártai egyszerűséggel „Kimondjuk, megoldjuk" elnevezést viseli a Jobbik választási programja, amelynek három alappillére van: a megélhetés, a rend és az elszámoltatás. Gyüre sajnálatosnak nevezte, hogy e három dolog negyed évszázaddal a rendszerváltást követően sincs biztosítva Magyarországon. „Hogy a szocialisták nem számoltatták el magukat és elődjeiket a kommunizmus alatt elkövetett bűncselekmények miatt, az érthető. Ám az előző négy évben sem történt semmi", mondta Gyüre. Az alelnök a renddel kapcsolatban elárulta, hogy a Jobbik szeretné megerősíteni a rendőrséget, létrehozni a csendőrséget és egyéb polgári rendvédelmi szerveket. A párt fő gazdaságpolitikai célkitűzése pedig a magyar - elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek - keleti irányú exportjának bővítése. A Jobbik megnyitná a bezárt magyarországi bányákat, új vizierőműveket építene az energatikai függetlenség érdekében, a magyar cégeket pedig bátorítaná és támogatná, hogy a határon túli magyarok lakta területeken fektessenek be és ott kötelezővé váljék a magyar nyelv ismerete alkalmazás esetén.

Szávay szerint a Jobbik programja szakszerű, hiteles és megvalósítható. „Szakszerű, mert olyan szakemberek dolgozták ki, akik ismerik a külhoni magyarság helyzetét, problémáit. Hiteles, mert ugyanazt valljuk 2003-as megalakulásunk óta: a nemzeti érdekek megalkuvást nem tűrő, határozott képviseletét. Megvalósítható, mert csak politikai akarat kell hozzá", mondta a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke. Szávay bírálta a jelenlegi magyar kormányt, mert az ukrajnai válság alatt „bebizonyította, hogy számára a kárpátaljai magyarság érdekei sokadrangúak". Szerinte csak politikai akarat kell ahhoz, hogy megemeljék a külhoni magyarság támogatására szánt összegeket is. Jelenleg Magyarország éves koltségvetésének egy ezrelékét fordítják erre a célra, holott minden negyedik magyar gyerek az elcsatolt területeken születik, mondta. Ezért a Jobbik vállalja, hogy 2018-ig megötszörözi a költségvetés a határon túli magyarság támogatására fordított részarányát.

Gyüre történelmi pillanatnak nevezte, hogy „70 év után végre az erdélyi, vajdasági, felvidéki és kárpátaljai magyarok is részt vehetnek a magyarországi választásokon és beleszólhatnak a magyar politikába". Szávay arra hívta fel a figyelmet, hogy egyetlen más párt listáján sem szerepelnek a külhoni magyarság képviselői. „A Jobbik az elmúlt három évben sokszor fordult meg Erdélyben és egyéb elcsatolt területeken. Mindig megkérdezték tőlünk, hogy kampányolni jöttünk. Nem. Azért mentünk, mert belülről jövő kötelezettséget éreztünk a külhoni magyarság támogatására", jelentette ki Szávay. „Most jöttünk kampányolni", tette hozzá.

A sajtótájékoztatón majd az azt követő lakossági fórumon a Jobbik bemutatta Közép-Erdély és Partiumi képviselőjelöltjét, Erdély Bélát (Székelyföldön Kiss György Levente a jelöltjük). Erdély Béla Sepsiszentgyörgyön született, Kolozsváron tanult régészetet és politológiát és jelenleg is a „kincses városban" él. „A Jobbik trianon felszámolására készül azáltal, hogy a külhoni magyarság érdekképviseletét kívánja megoldani a csonkaországi politikában", fogalmazott Erdély. Szerinte mindaz édes kevés, amit Romániában az elmúlt 24 évben a magyarság érdekképviselete címszó alatt a többi párt tett.

A romániai belpolitikai válsággal kapcsolatban Szávay elmondta, „kiváncsian várja, mit tud elérni az RMDSZ új koalíciós partnere mellett. Minimális kapcsolatunk sincs sz RMDSZ-szel, mert ők inkább a román politikai partnereknek akarnak megfelelni. Sokszor meghirdették már a megújulást, ám ha megnézzük, vezető elitjük nagy része nem változott az elmúlt húsz évben", mondta.

Szavay szerint a Jobbikról csak nagyon kevés hiteles, negatív hangoktól mentes információ jut el a közvéleményhez és fokozottan igaz ez a határon túli területeken. Ennek ellenére, mondta, az elmúlt két hónapban a Jobbik népszerűsége megduplázódott Magyarországon, ezért „nagyon jó eredményt" várnak a közelgő választásokon. „Hogy bejut-e valamelyik erdélyi jelöltünk az országgyűlésbe, nem tudhatjuk. Biztosíthatunk azonban mindenkit: ha nem is jut be, Erdélyt és az elcsatolt területek mindenképpen támogatni fogjuk".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: