2010-05-27 09:52:03• hírek • Szatmar.ro

Az alkoholfogyasztás hatásai

Napjainkban a WHO különbséget tesz az alkoholfüggőség és az alkohol helytelen használata között. Férfiaknál az egészséget károsító határértéket 40 grammnál húzza meg, ami hozzávetőleg egy pohár Whiskynek, egy liter sörnek vagy háromnegyed liter bornak felel meg.

Az orvosi vizsgálatok bebizonyították, hogy a nyugtató hatású gyógyszerekhez hasonlóan az alkohol is tompítja a központi idegrendszert. Míg kezdetben serkentő vagyis stimuláló hatása van, folyamatos fogyasztása esetén nyugtató hatása is megmutatkozik és a gátlásokat is csökkenti. Kognitív vizsgálatok kimutatták, hogy az alkohol kezdetben a gondolatainkra, majd az érzelmeinkre, végül pedig az ítélőképességünkre hat. Nagyobb mennyiségben zavart okoz a beszédben, a mozgásban, majd fáradtság és álmosság alakul ki. Férfiaknál a kritikus határérték két ezrelék, melynek hatására émelygés, hasi fájdalom, fejfájás, szédülés, hányás és hasmenés jelentkezhet. Súlyosabb esetekben alkoholmérgezés is felléphet, ami légzésbénultsághoz és eszméletvesztéshez is vezethet.

Rendszeres alkoholfogyasztás hatására károsodik az emésztőrendszer, a máj és a gyomor, felborul a szervezet kálium és vitaminháztartása, ráadásul hizlal is. Az alkoholkoncentrációt a vérben mérik és ezrelékben adják meg. Ez az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, a testsúlytól, a fizikai állapottól, az italfogyasztással egyidejűleg elfogyasztott tápláléktól és a kedélyállapottól is függ. A vérben lévő alkohol nagyon nehezen bomlik le. Egy pohár bor lebontásához a szervezetnek legkevesebb 90 percre van szüksége. Az alkohol lebontásának leghatásosabb módszere az idő! Az alkoholszint egyéni eltéréseket mutat, melyben fontos szerepe van annak is, hogy a szervezet az alkoholt milyen ütemben választja ki. Ne feledjék, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás a szellemi kapacitást és a testet egyaránt károsítja.


Egy pohár bor lebontásához a szervezetnek legkevesebb 90 percre van szüksége

Egy pohár bor lebontásához a szervezetnek legkevesebb 90 percre van szüksége


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: