2015-09-15 16:13:04• hírek • MTI

Az alkohol és következményei

Szeptember 15-i kezdettel alkoholfogyasztás elleni kampányt indít a Szatmár Megyei Rendőrség. A következő egy hónapban iskolákat keresnek fel és nyilvános eseményeken próbálják majd felhívni a figyelmet a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire.

Rendőrségről lévén szó természetesen nem az egészségre gyakorolt káros hatások állnak majd a kampány középpontjában,. sokkal inkább az alkoholfogyasztásnak a magatartásra és a vezetésre gyakorolt hatásai.

A statisztikák szerint ugyanis Szatmár megyében a lopások után a személy ellen elkövetett bűncselekmények száma a legmagasabb. Számuk az idei év első hét hónapjában elérte a 943-at, azaz 28%-kal emelkedett a tavalyi év hasonló periódusához képest. Ezek jó részét - ütés, testi sértés, erőszak - alkohol hatására követik el.

Szociológiai tanulmányok bizonyítják, komoly összefüggés van az alkoholfogasztás és az erőszakos cselekedetek között. Ez lehet egyéni vagy csoportos erőszak. Az erőszak azonban sok esetben az elkövető ellen fordulhat. Így akár öncsonkításhoz vagy öngyilkossághoz vezethet. Ugyanúgy a csoportos erőszak sem feltétlenül mások ellen irányul, okozhat például csoportos öngyilkosságot.

Az alkohol mértéktelen fogyasztása tehát bűncselekmény elkövetéséhez vezethet vagy éppen megkönnyíti, hogy fogyasztója áldozattá váljon.

Az alkoholfogyasztás negatív hatását a közlekedés biztonságára természtesen szintén ismerjük, balesetek tömkelege vezethető vissza az alkoholfogyasztásra. Sok ilyen baleset emberéletet követel.

Az alkohol és következményei elnevezésű kampány során a rendőrség szakemberei tanügyi intézményeket, sofőriskolákat keresnek fel, nyilvános rendezvényeken, illetve falusi környezetben információs karavánok segítségével igyekeznek bemutatni a túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: