2006-11-07 13:24:22• hírek • Kis Csilla

Az alkohol károsítja az idegsejteket

alkoholizmusAz alkohol konzerválja a negatív élményeket, állapítják meg új-zélandi tudósok.

Az alkohol konzerválja a negatív élményeket, ezt állapították meg új-zélandi tudósok. A Focus című német hírmagazin internetes kiadásában beszámolt arról, hogy Matthew During és kollégái az Auckland - i egyetemről állatkísérleteket végezve jutottak erre a következtetésre. Patkányokkal négy héten keresztül különböző mennyiségű alkoholt itattak.

Az első csoport kisebb mennyiségben, a második nagyobb adagban kapott szeszt, míg a kontroll csoport absztinens maradt. Ezzel párhuzamosan azt vizsgálták a tudósok, hogyan alakul az állatok emlékező és valóságérzékelő képessége. A rágcsálókat egy megvilágított dobozba rakták, ahonnan egy kis ajtón át egy sötét ketrecbe mehettek. A patkányok iparkodtak a sötétbe, azonban ott kellemetlen meglepetés várta őket: kisebb áramütést kaptak.

24 óra múlva a kutatók megismételték a kísérletet. Eközben megfigyelték, hogy a kisebb vagy nagyobb mennyiségű alkohollal itatott patkányok két és félszer vagy négy és félszer annyi időt töltöttek a döntéssel, hogy átmenjenek - e a ketrecbe, mint azok a rágcsálók, amelyek nem kaptak szeszt: a tudósok szerint nyilvánvaló, hogy az áramütés az alkoholizáló patkányok esetében mélyebben vésődött az emlékezetbe, mint az absztinenseknél. Aki tehát azért iszik, hogy felejtse a fájdalmas emlékeket, pontosan az ellenkezőjét éri el, - ez a következtetése a kutatócsoportnak.

Egy másik tesztben, ahol a "semleges" emlékezetet vizsgálták a kutatók, a "nagyivó" patkányok rosszabb eredménnyel vizsgáztak, mint a kevesebbet fogyasztó társaik. Az elemzések azt is kimutatták, a mérsékelten alkoholizáló patkányok agyában megnőtt a tanulási és emlékezési folyamatban fontos szerepet játszó, úgynevezett NR1 receptorok száma megnőtt.

Ugyanakkor a vizsgálatok azt is megerősítették, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen károsította az idegsejteket és a máj szövetét. A kutatók az Egyesült Államokban, egy atlantai konferencián mutatták be eredményeiket, olvasható a Focus című hetilap online kiadásában. stop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: