2015-01-14 13:48:25• hírek • (x)

Az alacsony hőmérséklet miatt fontos a téli gázolaj használata

A fagyos időjárás problémákat okozhat a gépjárművezetőknek, ebben az időszakban szükségessé válik az autó előkészítése, különösképpen a hőmérsékletnek megfelelő üzemanyag tankolásával.

A hőmérsékletnek megfelelő üzemanyagnak nagyon fontos szerepe van, főleg a gázolajjal működő motorok esetében. Köztudott, hogy ez a típusú üzemanyag érzékenyebb az alacsony hőmérsékletre, mint a benzin, mivel paraffint tartalmaz. Ez az anyag alacsony hőmérsékleten kristályosodhat, ez pedig a motor meghibásodásához vezethet.

A MOL Románia által forgalmazott téli dízel olyan adalékokat tartalmaz, amelyek nagyon alacsony hőmérséklet esetén is biztosítják a motor jó működését. Az EVO Diesel prémium téli gázolaj hidegszűrési határhőmérséklete lehetővé teszi a motor működését akár - 35°C-on is. A téli EVO gázolaj speciális receptjét és adalékanyagait független laboratóriumokban végzett vizsgálatok alapján fejlesztették ki annak érdekében, hogy optimizálják a legmodernebb motorok működését.
A minőségi üzemanyag használata mellett van néhány olyan praktikus módszer, amelyeket érdemes figyelembe venni a téli időszakban a motor indulásával kapcsolatos problémák megelőzésére.

Javasolt teletölteni a tartályt üzemanyaggal, mivel a nagyobb mennyiségű üzemanyag lassabban hűl ki, továbbá a teli tartályban nincs felület a pára lecsapódására.

Ugyanakkor fagyos időszakban időszakosan be kell indítani a motort. A motorműködés alatt a tartályban lévő üzemanyag összekeveredik a meleg motorból visszavezetett üzemanyaggal, az úgynevezett visszatérő vezetéken. Ugyanakkor fontos, hogy a gépjárművezetők gyakran ellenőrizzék/kicseréljék, főleg télen, az üzemanyag szűrőt és hogy meggyőződjenek arról, hogy az akkumulátor állapota kiváló.

Egy jó minőségű motorolaj használata is fontos mivel a motor bizonytalan műszaki állapota (nem megfelelő kompresszió viszony) fagy esetén megnehezítheti a gépjármű indítását.

Fagy esetén ajánlott a gépjárműveket zárt, fagytól mentes helyen vagy legalább a széltől és vihartól védett helyen parkolni.
A szakértők ajánlják a következők elhelyezését a csomagtartóban, hosszabb téli utak előtt: hólánc, homokkal és sóval teli zsák, hólapát, hókefe, jégkaparó, papír törölköző, meleg pokróc, csereruha, élelem és víz sürgősségi esetekre.

Mit kell tennie fagyos idő esetén?

- Mielőtt útnak indulna, melegítse be a gépjárművet (ez csökkenti az ablakok belső felén lecsapódó nedvességet), de soha ne zárt helyiségekben.
- Tartsa be a sebességkorlátozásokat. Vigyázat a «fekete jégre», amely láthatatlan és olyanná teszi az utat, mintha azt frissen aszfaltozták volna.
- Kerülje az automata pilóta használatát. Télen fontos, hogy a gépjárművet teljes mértékben és az utazás teljes ideje alatt a gépjárművezető irányítsa.
- Tartson megfelelő követési távolságot (nagyobbat, mint normál körülmények között). A féktávolság jeges úton a duplájára nő a száraz úton mért féktávolsághoz képest.
- Csökkentse a sebességet a hidak közelében, itt gyakori a csúszásveszély még akkor is, ha az aszfalt nem jeges és nem síkos.

Ha elakad a hóban:

- Kerülje a szervezete túlterhelését és a hidegnek való kitettségét. Az alacsony hőmérséklet komoly stressznek teheti ki a szívet. Az izzadt ruházatnak nincsen szigetelő hatása a hidegben.
- Maradjon az autóban, ha nem tudja lapáttal eltávolítani a havat az autó mellől.
- Maradjon az autóban, ha kinn vihar van. Ne hagyja el az autót, hogy segítségért menjen, kivéve ha a segítség legfeljebb 90 méteres távolságban megközelíthető.
- Kapcsolja fel a vészfényeket. Nappal könnyebben észrevehetik, ha az autó rádióantennájára kirívóan színes ruhadarabot akaszt. Indítsa be az autó motorját (óránként 10 percet), hogy biztosítsa a meleget (és gazdaságosan fogyassza az üzemanyagot).
- Bizonyosodjon meg róla, hogy a kipufogócső nincsen eldugulva vagy nem tömítette el a hó és a motor működtetése alatt hagyja enyhén nyitva az egyik, hogy megelőzze a szén-monoxid felgyülemlését.
- Takarózzon be. Ha az autóban több személy van, osszák meg a takarót - két személy, aki megoszt egy takarót jobban bemelegszik, mintha külön-külön takaróznának be.
- Viseljen sapkát és sálat - a fej és a nyak olyan testrészek, amelyeken keresztül jelentősen csökken a testhőmérséklet.
- Ellenőrizzen minden jelet, amely fagyásra vagy hipotermiára utal.
- Ne aludjon el. Amennyiben az autóban több személy van, aludjanak felváltva. Ne üljön hosszú ideig ugyanabban a pozícióban. Végezzen olyan gyakorlatokat, amellyel elősegítik a vérkeringést - mozgassa a kezeit és lábait, tapsoljon stb.
- Keressen közlekedési jeleket vagy segítséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: